Tenis: Boj za prihodnost med Grand Slam turnirji in saudsko vizijo

ByMiha Kovač

18. marca, 2024
Foto: Pexels

Tenis: Boj za prihodnost med Grand Slam turnirji in saudsko vizijo

Ob robu velikega teniškega turnirja v Indian Wellsu, ki ga pogosto imenujejo kar “peti grand slam”, se v teh dneh odvija nov krog boja za prihodnost svetovnega tenisa. Konflikt, ki ima potencial preoblikovati celotno strukturo mednarodnega teniškega tekmovanja, nasproti postavlja dva močna bloka. Na eni strani so organizatorji tradicionalnih grand slam turnirjev, ki jih zastopa direktor OP Avstralije, Craig Tiley. Na drugi strani pa stojijo bogati šejki iz Savdske Arabije, ki imajo v rokah podporo sedanjega šefa ATP, Andree Gaudenzija.

Članek britanskega časopisa Telegraph opozarja na precej napeto situacijo, ki je privedla do tega, da je tenis “na robu državljanske vojne”. Poročilo razkriva, kako je minulo soboto v Indian Wellsu potekal ključen sestanek o uvedbi Premium Toura. Ta nov format, ki ga zagovarjajo organizatorji štirih grand slam turnirjev, naj bi prinesel precejšnje spremembe v koledarju mednarodnega tenisa.

Po zaključku tega sestanka je v sobo vstopil Andrea Gaudenzi, ki je prisotnim predstavil ponudbo Javnega investicijskega sklada Savdske Arabije (PIF). Ta ponudba, vredna dve milijardi dolarjev, si prizadeva združiti ATP in WTA pod eno streho, s časovno omejitvijo sprejetja ponudbe v 90 dneh.

PIF turneja proti Premium Touru

Gaudenzijeva ideja o turnirju Masters 1000 v Savdski Arabiji na začetku sezone že dlje časa buri duhove v teniških krogih. Nasprotovanje Craig Tileyja temu načrtu je bilo močno, še posebej ker je že organiziral turnir mešanih ekip United Cup v istem časovnem okviru.

Razkol med Tileyjem in Gaudenzijem je prispeval k temu, da so turnirji za grand slam prevzeli pobudo pri razvoju novega projekta, Premium Tour. Ta predlaga, da bi Australian Open, Roland Garros, Wimbledon in US Open ostali kot osrednje točke teniškega koledarja. Poleg tega bi najboljših 100 igralcev moralo igrati le na omejenem številu turnirjev, vključno z grand slami, masters turnirji in enem ekipnem tekmovanju.

Enakopravnost in nagrade

Zanimiv aspekt obeh predlaganih turnirjev je zagotavljanje enakih denarnih nagrad za moške in ženske. To ne bi le prispevalo k večji enakopravnosti med spoloouma v športu, ampak bi tudi omogočilo, da najboljši igralci prejmejo več denarja za manj nastopov. Vprašanje ekipnega tekmovanja je še vedno odprto, z možnostjo, da bi Premium Tour prevzel organizacijo Davisovega pokala in ga združil z Billie Jean King Cupom.

Poleg glavnih turnirjev bi pod okriljem Premium Toura potekala tudi razvojna turneja, ki bi služila kot nekakšen drugi teniški razred, kjer bi se odvijali trenutni turnirji ATP/WTA 250 in 500.

Kaj ponuja PIF Tour? 

Javni investicijski sklad Savdske Arabije (PIF) na teniško sceno prihaja z obljubo o revolucionarnih spremembah, ki bi lahko za vedno preoblikovale pokrajino profesionalnega tenisa. V ospredju ponudbe stoji obsežna finančna injekcija, kar bi pomenilo znatno večje nagrade za igralce in igralke, obljublja pa tudi enakopravnost v nagradnem skladu med spoloma. Otvoritveni dogodek te nove ere naj bi bil nov turnir serije Masters, ki bi potekal v Savdski Arabiji, in sicer kot prvi dogodek sezone. Zanimivo je, da namerava Ženska teniška zveza (WTA) svoj prestižni zaključni turnir letos že gostiti v Riadu, kar nakazuje, da bi se ključni dogodki teniške sezone lahko preselili na Bližnji vzhod.

Poleg tega bi združitev ATP in WTA pod enotno streho prinesla poenotenje prodaje televizijskih in marketinških pravic, kar bi lahko pomenilo korak naprej k bolj usklajenemu in komercialno uspešnemu tenisu. Kljub temu ostajajo izzivi, saj je WTA s prihodki 105 milijonov evrov v letu 2022 komercialno manj uspešna v primerjavi z ATP, ki je zbral 279 milijonov evrov.

Napeti odnosi in negotovost glede grand slamov

Kljub potencialu za pozitivne spremembe pa saudska vizija tenisa pušča odprta številna vprašanja, zlasti glede statusa grand slam turnirjev. Nejasno je, kako bi bodoče točke za svetovno lestvico delile med največjimi turnirji, če PIF Tour ne bi vključeval teh prestižnih dogodkov. Ta negotovost je še dodatno poglobila že obstoječi prepad med ATP, WTA in organizatorji grand slamov.

Spor med Andrea Gaudenzijem in Craigom Tileyjem je dodatno zaostril že tako napete odnose, kar je bilo še posebej očitno, ko je Gaudenzi leta 2022 odvzel točke Wimbledonu zaradi prepovedi ruskih in beloruskih igralcev.

Globalna športna ambicija Savdske Arabije

Če PIF Tour postane realnost, bo to še en velik korak Savdske Arabije na globalni športni sceni. Država je že privabila nogometne zvezdnike svetovnega kova in organizirala številne velike boksarske dogodke, poleg tega pa je v golfu ustvarila razkol z uvedbo LIV Tour, ki tekmuje s prestižno PGA Tour.

Vendar pa potencialni prevzem tenisa s strani Savdske Arabije ne bo brez kontroverz. Kritiki, med njimi legendi Chris Evert in Martina Navratilova, opozarjajo na vprašanja človekovih pravic in omejitve, ki veljajo za ženske v tej državi. Kljub temu pa zgodovina drugih športov kaže, da so finančni interesi pogosto prevladali nad etičnimi pomisleki.

[Vir: Jutranji HR]; Portal24; Foto: Pexels