Terapija z vakuumskimi kozarčki, znani tudi kot ventuze

Terapija z vakuumskimi kozarčki, znani tudi kot ventuze, je starodavna metoda zdravljenja, ki je v zadnjem času pritegnila pozornost tako znanih osebnosti kot športnikov. Ta terapevtska tehnika, ki pušča značilna krožna razbarvanja na koži, ima korenine v egipčanski, kitajski in bližnjevzhodni kulturi ter se uporablja že več tisoč let.

Kako deluje terapija z vakuumskimi kozarčki?

Med “suho terapijo z vakuumskimi kozarčki” se koža nekaj minut sesa, včasih pa se kombinira s masažo, akupunkturo ali drugimi alternativnimi terapijami. “Mokra terapija” je podobna, le da se kri odstrani z majhnimi rezi na koži. Terapevtski učinek terapije z vakuumskimi kozarčki naj bi temeljil na potegu tekočine v določeno območje. Razbarvanje kože izvira iz zlomljenih krvnih žil tik pod površino, podobno kot pri modricah.

Zagovorniki trdijo, da terapija z vakuumskimi kozarčki spodbuja celjenje in se lahko uporablja za različne težave, kot so bolečine v mišicah, bolečine v hrbtu in vratu, kožne bolezni, zniževanje holesterola, migrene, artritis kolena in izboljšanje imunske funkcije.

Kakšne so znanstvene ugotovitve?

Čeprav obstajajo številne študije o terapiji z vakuumskimi kozarčki, ni trdnih dokazov o njegovi učinkovitosti. Visokokakovostne raziskave so težke, saj je težko ustvariti prepričljive primerjave med pravo terapijo in placebom. Kljub temu obstajajo študije, ki so podobne tistim pri akupunkturi, kar bi lahko dalo podobne ugotovitve za terapijo z vakuumskimi kozarčki. Vendar pa je vprašanje, ali so učinki terapije z vakuumskimi kozarčki dejansko rezultat terapije ali zgolj placebo učinka, še vedno odprto.

Kakšna so tveganja?

Večina strokovnjakov meni, da je terapija z vakuumskimi kozarčki varna terapija, pri čemer so stranski učinki običajno omejeni na začasna razbarvanja kože. Resne težave so redke, čeprav so poročali o okužbah kože.

Če iščete prepričljive dokaze o učinkovitosti terapije z vakuumskimi kozarčki, je priporočljivo počakati na rezultate visokokakovostnih študij. Vendar pa, če želite preizkusiti nekaj, kar velja za varno in bi lahko pomagalo pri določenih težavah, je terapija z vakuumskimi kozarčki morda vredno razmisliti. Glavna slabost te terapije so začasna razbarvanja kože. Nekateri ljudje slednje obravnavajo kot sprejemljivo stransko posledico. Prihodnje raziskave bodo morda razkrile, ali je terapija z vakuumskimi kozarčki resnično učinkovita za različne zdravstvene težave.

vir; Foto: Pexels; Portal24