Teroristični napad pred izraelskim veleposlaništvom v Beogradu

Izrael [Foto: Pexels]

Teroristični napad pred izraelskim veleposlaništvom v Beogradu: Napadalec identificiran

Podpredsednik srbske vlade in minister za notranje zadeve Ivica Dačić je izjavil, da je oseba, ki je izvedla napad pred izraelskim veleposlaništvom v Beogradu, Miloš Žujović (25), ki je prestopil v islam in se preimenoval v Salahudin. Napadalec, doma iz mesta Mladenovac, približno 50 kilometrov južno od Beograda, se je nedavno preselil v Novi Pazar.

“Ugotovljeno je bilo, da je oseba, ki je izvedla teroristični napad, Miloš Žujović (25), znan tudi pod verskim imenom Salahudin, spreobrnjenec iz Mladenovca. Policija bo v nadaljnjih akcijah izvedla preiskave na več lokacijah. Vse naše sile so v najvišji stopnji pripravljenosti,” je dejal minister Dačić.

Napad se je zgodil okoli 11. ure, ko je napadalec z samostrelom ranil pripadnika žandarmerije Miloša Jevremovića (35) v vrat. Po poročanju časopisa Blic je imel napadalec poleg samostrela pri sebi tudi nož. Jevremović je v samoobrambi uporabil orožje in napadalca premagal, ki je zaradi poškodb umrl na kraju dogodka. Jevremovića so v zavestnem stanju prepeljali v Urgentni center, kjer so ga operirali in je trenutno na intenzivni negi.

Teroristično dejanje

Minister Dačić je dogodek označil za teroristično dejanje. Po njegovih besedah se je napadalec večkrat približal hiši, kjer je bil Jevremović v službi, in ga spraševal o smeri, kje je muzej in podobno. Nato se je vrnil, odprl vrata hiše, iz torbe vzel samostrel in ranil policista, ki je nato izstrelil več strelov. Napadalec je umrl pol ure po napadu.

Podpredsednik srbske vlade in notranji minister Ivica Dačić je o napadu govoril tudi z izraelsko veleposlanico v Srbiji Jahelo Vilano. Izraelsko zunanje ministrstvo je sporočilo: “Danes je prišlo do poskusa terorističnega napada v bližini izraelskega veleposlaništva v Beogradu. Veleposlaništvo je zaprto in nihče od osebja ni bil poškodovan. Ranjen je bil lokalni policist. Okoliščine incidenta se preiskujejo.”

Preiskava napada je v teku, Policija pa ostaja v najvišji pripravljenosti, da prepreči morebitne nadaljnje incidente.

[Vir: IndexHR]; Portal24; Foto: Pexels