Teroristični napad v Bruslju: Dve žrtvi, storilec na begu

Včeraj zvečer je v Bruslju prišlo do terorističnega napada, v katerem sta dve osebi izgubili življenje, več drugih pa je bilo poškodovanih. Storilec, ki je med napadom kričal “Allahu akbar” ali “Alah je velik”, je s skuterja streljal s puško AK-47, bolj znano kot Kalašnikov.

https://twitter.com/RadioGenoa/status/1714005275340906732

Napad se je zgodil okoli pol osme zvečer blizu križišča med Place Sainctelette in bulvarji Ninth of Line in Ypres, in sicer med nogometno tekmo med Belgijo in Švedsko. Storilec, katerega identiteta je bila razkrita kot Slayem Slouma, je najprej streljal na kombi znamke Mercedes. V avtomobilu katerem sta bili dve osebi, oblečeni v nogometna reprezentančna dresa. Njegov napad se ni končal tam, saj je vstopil v bližnji stanovanjski blok, kjer je pod njegovimi streli umrla še ena žrtev. Kljub obsežni iskalni akciji je storilec še vedno na begu.

Lokalni medij Sudinfo.be poroča, da so na območje napada hitro prišle pristojne službe za nujno pomoč in policija. Vlada je ob tem vzpostavila državni krizni center, kjer razmere spremljata predsednik vlade, notranji minister in minister za pravosodje.

Na spletu je bil objavljen tudi posnetek, ki naj bi ga naredil očividec napada. Kasneje se je pojavil še drugi posnetek, v katerem domnevni storilec trdi, da pripada Islamski državi oz. ISIS in da je napad izvedel v maščevanju za “nevernike” ter v spomin na muslimane, ki umirajo za svojo vero.

Kdo je morilec?

Morilec v Bruslju je 45-letni Tunizijec, ki je novembra 2019 zaprosil za azil v Belgiji. V Belgiji naj bi živel od leta 2016, je na novinarski konferenci povedal pravosodni minister Van Quickenborne.

Moški se je znašel na radarju policijskih služb, ko ga je leta 2016 tuja policijska služba označila za radikaliziranega in sporočila, da želi oditi na območje džihadskih spopadov. S temi informacijami ni bilo narejenega nič konkretnega, ker je bilo takrat ‘veliko’ takih poročil, je razkril Van Quickenborne.

“Oseba je policiji znana zaradi sumljivih dejavnosti, tihotapljenja ljudi, nezakonitega bivanja in ogrožanja varnosti države,” je dodal.

Moški naj bi bil v Tuniziji obsojen zaradi prekrška, ne zaradi terorizma, kot so pred tem poročali različni mediji.

V luči nedavnih dogodkov je pomembno omeniti, da je nekdanji vodja teroristične skupine Hamas, Khaled Mashal, pozval privržence teroristične organizacije po vsem svetu, da izkažejo svojo “jezo”. Ta poziv so mnogi razumeli kot navodilo za krvno maščevanje civilistom iz gostiteljskih skupnosti.

https://twitter.com/RadioGenoa/status/1713990902086025623

vir vir Foto: Prizorišče napada in domnevni napadalec/X

Portal24