Teroristični napad v Moskvi: 60 mrtvih, več kot 145 ranjenih

ByA.K.

23. marca, 2024 , ,
Teroristični napad v Moskvi [Foto: Zajem zaslona]

Teroristični napad v Moskvi: 60 mrtvih, več kot 145 ranjenih

Rusko glavno mesto je pretresel šokanten napad, ki ga ruske oblasti obravnavajo kot teroristični napad in velja za najsmrtonosnejši tak dogodek v Rusiji v zadnjih letih. Po podatkih Ruske zvezne varnostne službe je napad v moskovski koncertni dvorani Crocus City Hall zahteval življenja 60 ljudi, več kot 145 pa je bilo ranjenih. Incident se je zgodil, ko je skupina oboroženih moških, oblečenih v bojno opremo, vdrla v dvorano in streljala na zbrane gledalce. Vodilni ruski preiskovalni organi trenutno streljanje obravnavajo kot teroristični napad.

Za napadom naj bi stala teroristična skupina ISIS, čeprav te navedbe še niso bile uradno potrjene. Maria Zakharova, tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva, je dogodek označila kot “krvav teroristični napad”, ki je prizadel nedolžne ljudi.

Eksploziv in požar

Poročila navajajo, da so napadalci streljali tako na vhodu v stavbo kot v sami dvorani, kjer je potekal koncert rock skupine “Piknik”. Člani skupine naj bi ostali nepoškodovani, saj so se v času napada nahajali v garderobi. Napadalci so poleg strelnega orožja uporabili tudi eksploziv, kar je povzročilo velik požar v dvorani. Na družbenih omrežjih so se pojavili videoposnetki, ki prikazujejo ogromne oblake črnega dima nad koncertno dvorano.

V odgovoru na napad so ruske oblasti poostrile varnostne ukrepe na ključnih točkah v mestu, vključno z letališči in železniškimi postajami. Moskovski župan Sergej Sobjanin je kot ukrep previdnosti odpovedal vse javne dogodke, ki so bili načrtovani za konec tedna. Podporo Rusiji so izrazili tudi mednarodni voditelji, kot sta beloruski predsednik Aleksander Lukašenko in kazahstanski predsednik Tokajev, ki sta obsodila napad in ponudila pomoč.

Po napadu so se pojavila ugibanja o možni vpletenosti Ukrajine, vendar so ukrajinski uradniki te navedbe odločno zanikali. Bela hiša je izrazila sožalje žrtvam napada in njihovim družinam, medtem ko je raziskovalni novinar Hristo Grozev opozoril, da so ZDA že pred napadom opozarjale na morebitne teroristične grožnje v Moskvi. Namestnik predsednika Varnostnega sveta ZN, Dmitrij Medvedjev, je nakazal, da bi za napadom lahko stali ukrajinski akterji, vendar je ukrajinska stran takšne obtožbe odločno zavrnila, poudarjajoč, da se boj proti terorizmu ne rešuje z nasiljem.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Zajem zaslona