Tesla je leto 2022 zaključila z rekordnim dobičkom

ByAna Koren

27. januarja, 2023 ,
Tesla [Foto: Pexels]

Tesla je leto 2022 zaključila z rekordnim dobičkom

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je poročal, da je leto 2022 kljub visoki inflaciji, upočasnjevanju gospodarstva in težavam z dobavo, zaključil z največjim dobičkom od ustanovitve. Čisti dobiček podjetja Elona Muska se je lani več kot podvojil in poskočil na 12,6 milijarde dolarjev, kaže poslovno poročilo.

Skupni prihodki so se povečali za 51 odstotkov na 81,5 milijarde dolarjev. Skoraj enak odstotek je poskočil čisti dobiček v četrtem četrtletju. Slednji je dosegel 3,7 milijarde dolarjev, kar je tudi najvišja raven, odkar sta Martin Eberhard in Mark Tarpenning leta 2003 ustanovila podjetje.

Znižana cena vozila

Eberhard je takrat izjavil, da želi zgraditi “proizvajalca avtomobilov, ki bo tudi tehnološko podjetje”. Pri slednjem je kot ključne elemente izpostavil “baterije, računalniško programsko opremo in patentiran motor”.

Skupni prihodki so se v četrtem četrtletju lani povečali za 37 odstotkov, na 24,3 milijarde dolarjev. Leta 2023 želi Tesla čim prej razširiti proizvodnjo, in sicer za 50 odstotkov, kar potrjuje prejšnje načrte.

Pred kratkim so znižali ceno vozila, zato so se vlagatelji zbali, da bi povpraševanje morda upadlo. Strahove je vzpodbudila Muskova lanska odločitev, da s prodajo paketa delnic Tesle financira 44 milijard dolarjev vreden prevzem Twitterja. Teslina delnica je lani tako končala v rdečem za 65 odstotkov.

V letu 2024 prihaja cenejši model Tesla avtomobila

O modelu Tesla 2 se govori že dolgo, a zdaj vemo, kdaj bi se avtomobil lahko pojavil na cestah. Podjetje Loop Ventures, ki že leta spremlja Teslino poslovanje, je sporočilo, da bo ameriški proizvajalec kmalu predstavil model 2. Resda ni nujno, da se bo novi model tako imenoval, a je gotovo, da bo to najcenejši Teslin avto doslej… več tukaj.

vir Foto: Pexels