Tesla Model Y dobiva različico z dosegom 600 km

Tesla Model Y long rang 2024 [Foto: Posnetek zaslona]

Tesla Model Y dobiva različico z dosegom 600 km

Tesla je razširila svojo ponudbo vozil Model Y z novo različico, ki zdaj omogoča daljše vožnje z enim polnjenjem in boljše zmogljivosti. Novi Model Y Long Range Rear-Wheel Drive (RWD) se ponaša z dosegom do 600 km po standardu WLTP in je na voljo že za 48.990 evrov (podatek za Nemčijo).

Ključne značilnosti nove različice

  • Doseg in učinkovitost: Nova različica omogoča doseg do 600 km, kar je znatno več od osnovnega modela, ki zagotavlja do 455 km. Izboljšana je bila tudi energetska učinkovitost, saj porabi le 14,9 kWh na 100 km, čeprav konfigurator navaja 15,5 kWh na 100 km.
  • Zmogljivosti: Novi Model Y RWD ima izboljšan čas pospeška od 0 do 100 km/h, ki znaša 5,9 sekunde. To je za celo sekundo hitreje od osnovnega modela. Motor v novi različici verjetno presega 220 kW, čeprav uradni podatki še niso objavljeni.
  • Polnjenje: Podobno kot štirikolesno gnani modeli omogoča polnjenje do 250 kW, kar zagotavlja hitro in učinkovito polnjenje.

Primerjava s konkurenco

Tesla Model Y Long Range RWD se neposredno primerja z VW ID.4 Pro, ki ponuja podobne zmogljivosti in doseg. Medtem ko VW ID.4 Pro z dolgim dosegom dosega do 550 km, je Tesla z novo različico spet presegla to mejo. Cenovno sta modela skoraj izenačena, saj je ID.4 na voljo že za 48.635 evrov.

Dodatna oprema in dostopnost

Standardna oprema novega Modela Y vključuje toplotno črpalko in pnevmatike z nizkim kotalnim uporom, kar dodatno prispeva k energetski učinkovitosti. Tesla omogoča tudi testne vožnje nove različice, z dostavo, ki se bo v Nemčiji začela že čez nekaj dni. Nova različica se izdeluje v Tesla tovarni Gigafactory Berlin-Brandenburg, kar kupcem zagotavlja še večjo izbiro in prilagoditev vozila njihovemu življenjskemu slogu in proračunu.

Pogled v prihodnost

Tesla nadaljuje z inovacijami v svojem vozilnem parku, hkrati pa že prihaja tudi konkurenca, kot je Porsche Macan z dolgim dosegom, ki obeta doseg preko 700 km. Tesla z novo različico Modela Y ponovno potrjuje svojo vodilno vlogo na trgu električnih vozil z dolgim dosegom.

[Vir: Inside Vievs]; Portal24; Foto: Posnetek zaslona