Tesla napoveduje odpuščanje več kot 10 odstotkov delovne sile

ByMiha Kovač

15. aprila, 2024 ,
Tesla [Foto: Pexels]

Tesla napoveduje odpuščanje več kot 10 odstotkov delovne sile

Tesla, eden vodilnih svetovnih proizvajalcev električnih vozil, se sooča z izjemnimi izzivi. Elon Musk, izvršni direktor podjetja, je namreč napovedal odpuščanje več kot 10 odstotkov svoje globalne delovne sile. Ta poteza je del širšega načrta za zmanjšanje stroškov in povečanje produktivnosti podjetja, ki se pripravlja na naslednjo fazo rasti.

Najnovejši podatki kažejo, da je bilo v Tesla Motors decembra 2023 zaposlenih 140.473 ljudi, kar pomeni, da bi lahko bilo odpuščenih več kot 14.000 zaposlenih. V memorandu, ki ga je pridobil CNBC, Musk poudarja potrebo po “temeljitem pregledu organizacije”, kar je sprožilo velike skrbi med delavci in investitorji.

Posledica tega obvestila je bila tudi takojšnja reakcija na borzi. Delnice Tesle so tako v ponedeljek zjutraj padle za 3 odstotke. To je samo še poslabšalo že tako negotovo finančno sliko podjetja, saj so delnice od začetka leta izgubile 31 odstotkov svoje vrednosti. Upad prihaja v času, ko se Tesla sooča z upočasnitvijo rasti prodaje svojih električnih vozil, kar je delno posledica večje konkurence na trgu.

Predvsem kitajski proizvajalci, kot je BYD, so postali močni tekmeci, pri čemer je BYD do konca leta 2023 celo prehitel Teslo kot vodilnega proizvajalca električnih vozil na svetu. Prav tako je kitajsko podjetje Xiaomi napovedalo vstop na trg električnih vozil s ceno, ki je bistveno nižja od cene Teslinega modela 3, kar dodatno povečuje pritisk na Teslo.

Kitajska je velik konkurent

Musk je sam priznal, da Kitajska, kjer ima Tesla eno izmed svojih največjih tovarn, predstavlja enega izmed največjih konkurentov. “Veliko ljudi je, ki mislijo, da bo prvih 10 avtomobilskih podjetij Tesla, ki ji bo sledilo devet kitajskih avtomobilskih podjetij. Mislim, da se morda ne motijo,” je dejal Musk.

Poleg konkurenčnih pritiskov Tesla doživlja tudi interne težave, kot je upad dobav vozil, ki je bil v prvem četrtletju letošnjega leta za 8,5 odstotka nižji na letni ravni. Proizvodnja je na letni ravni padla za 1,7 odstotka. Te številke so še toliko bolj presenetljive, ker so vključevale obdobje, ko je Tesla ponujala popuste in spodbude za svoje stranke.

Dodatni pritisk na Teslo prihaja tudi iz logističnih izzivov, kot so motnje v dobavi sestavnih delov, ki so jih povzročili pomorski napadi v Rdečem morju. Prav tako je bila njihova gigatovarna v bližini Berlina za kratek čas prisiljena prekiniti proizvodnjo zaradi suma požiga na bližnji električni postaji.

Tesla naj bi o finančnih rezultatih za prvo četrtletje poročala 23. aprila.

[Vir: CNBC]; Portal24; Foto: Pexels