Podjetje Tesla v Avstraliji spremenilo pravila igre za električna vozila

Podjetje Tesla je pravkar (spet) spremenilo podobo električnih ponilnic za električna vozila v Avstraliji. Kar je dobra novica, za voznike Kia EV6, Hyundai Ioniq 5, Polestar 2 ali BYD Atto 3.

Ameriški velikan na področju električnih vozil je pravkar naredil prvi korak k odprtju svojega obsežnega omrežja Supercharger. Kar pomeni, da se bodo vozniki vseh električnih vozil lahko priključili nanje in napolnili svoje baterije.

Podjetje Elona Muska za električna vozila ima po Avstraliji 50-člansko omrežje polnilnic Superchargers, ki pa so bile do zdaj namenjene samo vozilom Tesla. Zaradi tega so bili drugi lastniki električnih vozil prisiljeni uporabljati vse bolj zasedene javne polnilnice podjetij.

Zanimivo je, da so bili lastniki električnih vozil, ki niso vozila Tesla, izključeni iz polnilnic Superchargers, medtem ko so lahko lastniki vozil Tesla uporabljali katero koli javno polnilnico. To je uporabnikom Tesle omogočilo, da so se odločili za najboljšo ceno polnjenja.

Konec januarja pa je Tesla za javno uporabo odprla prvih pet polnilnic Supercharger za vsa električna vozila. S tem je odprla pot, da bo celotno 50-člansko omrežje na voljo vsem znamkam električnih vozil.

Prvih pet polnilnic Supercharger je v zvezni državi NSW, vse pa lahko zdaj uporablja vsako električno vozilo z ustreznim priključkom za polnjenje.

Pri tem je treba poudariti, da Tesline polnilnice niso brezplačne, temveč zaračunavajo do 60 centov/kWh. Zato so dražje od nekaterih javnih polnilnic.

Širitev po celem svetu

Tesla pravi, da je prvih pet polnilnic, ki so bile odklenjene za vse uporabnike električnih vozil, začetek načrta. Ta pravi, da bo “sčasoma na vseh polnilnicah Supercharger po vsem svetu dobrodošel tako za voznike vozil Tesla kot tudi za voznike, ki ne uporabljajo vozil Tesla”.

“Enostaven dostop do obsežnega, priročnega in zanesljivega omrežja hitrega polnjenja je ključnega pomena za široko uveljavitev električnih vozil. Zato smo si od odprtja prvih avstralskih polnilnic leta 2014 prizadevali za širitev omrežja. Danes imamo v Avstraliji že več kot 50 polnilnic za električna vozila,” je znamka zapisala v izjavi.

“Danes smo v Novem Južnem Walesu odprli pet polnilnic Supercharger za vse uporabnike. Tesla si je vedno prizadevala, da bi omrežje Supercharger odprla tudi za električna vozila, ki niso vozila Tesla. S tem bi spodbudila več voznikov, da se odločijo za električno vožnjo. Ta poteza neposredno podpira Teslino poslanstvo, da pospeši prehod sveta na trajnostno energijo.”

Kdaj bo širše omrežje odklenjeno, še ni potrjeno. Vendar Tesla ne skriva, da namerava svoje omrežje odpreti za vse, in to očitno čim prej.

Vir

Ne spreglejte…

Nemčija: za električne polnilnice za avtomobile 6,3 milijarde evrov

Nemčija je potrdila 6,3 milijarde evrov vreden načrt, s katerim nameravajo v naslednjih treh letih drastično povečati število polnilnic za električna vozila na državnih cestah. Načrt je del državne strategije za doseganje… več tukaj

Komentar: