Tesla v ZDA odpoklicala 2,2 milijona avtomobilov

ByA.K.

4. februarja, 2024
Foto: Pixabay

Tesla v ZDA odpoklicala 2,2 milijona avtomobilov

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov, Tesla, je nedavno izvedel enega največjih odpoklicev avtomobilov v zgodovini, kar pomeni približno 2,2 milijona vozil v Združenih državah Amerike. Razlog za odpoklic je bila premajhna pisava opozorilnih lučk na vozilih. Napaka naj bi predstavljala potencialno tveganje za varnost voznikov in drugih udeležencev v prometu.

Odpoklic vključuje večinoma naslednje modele vozil:

  • Tesla Model S, proizvedenih med leti 2012 in 2023
  • Tesla Model 3, proizvedenih med leti 2017 in 2023
  • Tesla Cybertruck, proizvedenih leta 2024
  • Tesla Model X, proizvedenih med leti 2016 in 2024
  • Tesla Model Y, proizvedenih med leti 2019 in 2024

Težava se nanaša na velikost pisave opozorilnih lučk, ki so bili manjši od zahtevanih 3,2 mm (⅛ palca) in s tem v nasprotju z zveznimi varnostnimi standardi za zavorni sistem vozil. Glavno tveganje, povezano s to napako, je v vplivu na funkcije parkiranja, zaviranja in protiblokirnih zavor na vozilih.

Čeprav Tesla za zdaj ni poročala o nesrečah, poškodbah ali smrtnih žrtvah, povezanih s to težavo, so začeli izdajati brezplačno posodobitev programske opreme. Posodobitev bo povečala velikost pisave na opozorilnih indikatorjih, s čimer bodo odpravili težavo.

Težave servo volana

Poleg tega je Tesla nedavno soočila s težavami pri svoji funkciji servo volana na modelih Y in Model 3, kar je privedlo do številnih pritožb in celo ene nesreče, povezane s težavami z volanom. Urad za preiskavo napak (ODI) je že začel preiskavo v zvezi s temi težavami, ki so povzročile zaskrbljenost med lastniki teh vozil.

V zvezi z Elonom Muskom, soustanoviteljem in izvršnim direktorjem Tesla Inc., pa je sodnica Kathaleen McCormick iz Delawarea preklicala odškodnino v vrednosti 55,8 milijarde dolarjev od Tesle. Sodnica meni, da je takšen paket nepotreben in nepravičen. Musk medtem trdil, da je bil denar namenjen raziskavam medplanetarnega potovanja. Sodna odločitev odraža različne stališča o vrednosti Muska in njegove vloge v podjetju.

Kljub tem težavam ostaja Tesla pomemben akter na področju električnih vozil in tehnologije, ki spreminja avtomobilsko industrijo.

Vir; Foto: Pixabay; Portal24