Test, ki zaznava avtizem iz enega samega pramena las

ByAna Koren

9. januarja, 2023

Znanstveniki ustvarili test, ki zaznava avtizem iz enega samega pramena las

Znanstveniki so razvili univerzalni test za avtizem pri dojenčkih, za katerega je dovolj le en pramen las. Test meri ravni kovin, kot sta svinec in aluminij, ki so pri avtističnih otrocih višje. Izkazalo se je, da natančno napove avtizem v 81 odstotkih primerov, piše Journal of Clinical Medicine. Prav tako so bili objavljeni rezultati študije.

Znanstveniki so preizkusili svojo metodo na pramenih las, zbranih od 220 japonskih otrok, ko so bili stari približno en mesec. Rezultate so nato primerjali s klinično diagnozo avtizma, ki so jo postavili, ko so bili otroci stari približno štiri leta. Znanstveniki so ugotovili, da je njihov test pravilno identificiral avtizem v 394 primerih (81 odstotkov vseh).

Rezultate so neodvisni znanstveniki označili za revolucionarne, zdaj jih spremlja ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA).

Ker za to stanje ni standardnega testa, se morajo zdravniki zanašati na otrokovo razvojno zgodovino in vedenje. Zato se avtizem v ZDA običajno uradno ne diagnosticira do 4. leta starosti. V Veliki Britaniji je povprečje šest let.

Ekipa newyorškega zagonskega podjetja Linus Bio pravi, da je treba njihov test uporabljati v kombinaciji z drugimi metodami, ne samega, vendar ugotavljajo, da bi lahko pomagal skrajšati diagnostični razvoj.

“Avtizem lahko zaznamo že z enim centimetrom las. Težava je v tem, da se ga odkrije šele pri štirih letih, do takrat pa so možgani že močno razviti. Z našim testom želimo omogočiti zgodnjo intervencijo,” je za NBC News povedal soustanovitelj podjetja Manish Arora.

Za testiranje znanstveniki najprej z laserjem odstranijo površinsko plast dlak. Drugi, močnejši laser nato opravi meritve na 650 točkah vzdolž dlake. Ta proces tudi spremeni filament v plazmo.

Nato se pregledajo snovi, povezane z avtizmom, vključno s kovinami, kot so svinec, kadmij, arzen, cink in baker. Prejšnje raziskave so odkrile višje ravni vseh treh elementarnih kovin v laseh otrok z avtizmom. Raziskovalci niso prepričani, zakaj je tako, vendar ugibajo, da je lahko povezano z genetskimi dejavniki ali izpostavljenostjo snovem iz okolja. Rezultate nato vnesejo v računalniški program, ki išče vzorce, ki kažejo na avtizem. Sistem je bil razvit na podlagi študij, prevedenih na stotine ljudi na Švedskem in v ZDA.

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Montessori stavki, ki bi jih moral poznati vsak starš
Maria Montessori je bila vzgojiteljica, ki je po mnenju mnogih izboljšala naš način razmišljanja o vzgoji otrok. Italijanka je znana po oblikovanju modrih in učinkovitih pravil, ki lahko vsakemu staršu pomagajo vzgojiti srečnega otroka. Vzgoja Montessori po Montessori v gibanju temelji na odnosu med staršem in otrokom, ki temelji na zaupanju in vključuje določene stavke, ki bi jih moral pri vzgoji uporabljati vsak starš… več tukaj.