Težava z izpadanjem las lahko kaže na pomanjkanjem vitamina

ByAna Koren

25. aprila, 2023 ,

Težava z izpadanjem las lahko kaže na pomanjkanjem vitamina

Če se srečujete z vsakodnevnim izpadanjem las je lahko zaskrbljujoče.Za izpadanje las bi lahko krivili različne stvari, vendar je lahko izpadanje las tudi posledica pomanjkanja vitamina. Ugotovimo, kakšno vlogo imajo vitamini pri zdravju las.

Izpadanje las je resnična težava mnogih žensk. Pogled na nekaj pramenov las v roki, medtem ko si s prsti vlečejo skozi je lahko vznemirljiv. Tako ženske na koncu preizkušajo različne maske za lase, zdravila ali tretmaje. Toda tisto, kar morate najprej ugotoviti, je vzrok za izpadanje las. Morda mislite, da gre za stres, genetiko ali onesnaženje, vendar je lahko vzrok za izpadanje las tudi pomanjkanje vitamina!

Dr. Sachith Abraham priznava, da je izpadanje las res vse večja in pogosta skrb ljudi. K temu stanju lahko prispevajo različni dejavniki. Eden od manj znanih dejavnikov, ki lahko vplivajo na zdravje las, je pomanjkanje vitaminov in mineralov. Vitamini in minerali igrajo ključno vlogo pri ohranjanju zdravih las, njihov presežek ali pomanjkanje lahko vpliva na rast in izpadanjem las.

Izpadanje las in vitamini

Obstaja 13 bistvenih vitaminov, pomanjkanje vitaminov B12 in D3 pa povzroča predvsem izpadanje las. Rdeče krvne celice, ki prenašajo kisik v vaše lasne mešičke, so lažje z vitaminom B12. In ko so vaše ravni vitamina B12 nezadostne, vaši lasni mešički morda ne bodo mogli učinkovito ustvariti novih las. Morda boste opazili izpadanje las zaradi tega.

Pomanjkanje drugih vitaminov, kot so vitamini A, E in C, lahko prav tako prispeva k izpadanju las, pravi dr. Abraham. Evo, kakšno vlogo imajo ti vitamini pri zdravju las:

  • Vitamin A pomaga pri nastajanju sebuma, ki je mastna snov, vlaži lasišče in preprečuje, da bi lasje postali suhi in lomljivi.
  • Vitamin E je antioksidant, ki pomaga izboljšati prekrvavitev lasišča in pomaga pri rasti las.
  • Vitamin C je ključen za sintezo kolagena, ki zagotavlja strukturno podporo lasnim mešičkom. Vitamin C ima vlogo pri absorpciji železa iz črevesja. Vaše telo torej potrebuje vitamin C, zlasti pri izpadanju las zaradi pomanjkanja železa.

Presežek vitamina D lahko povzroči tudi izpadanje las… več na Princesa.si