Težave Donalda Trumpa pri pridobivanju varščine za pritožbo

Donald Trump [Foto: Wikimedia/Gage Skidmore]

Težave Donalda Trumpa pri pridobivanju varščine za pritožbo

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump se sooča s težavami pri pridobivanju varščine, ki bi mu omogočila pritožbo na odločitev sodišča, ki ga v civilnem primeru goljufije v New Yorku zavezuje k plačilu 454 milijonov dolarjev. Trumpovi odvetniki so v ponedeljek razkrili, da kljub poskusu pridobitve varščine preko 30 jamstvenih družb, njihovemu klientu to doslej ni uspelo.

Sodba, ki jo je 16. februarja izdal sodnik Arthur Engoron, Trumpu in njegovim soobtoženim nalaga plačilo visoke kazni in obresti zaradi napačne navedbe vrednosti nepremičnine, s čimer so zavajali posojilodajalce in zavarovalnice. Trump mora sedaj najti način za zavarovanje ali plačilo varščine, da bi preprečil morebiten zaseg njegovih nepremičnin med pritožbenim postopkom.

Trumpova obramba trdi, da je sodna odločitev o plačilu kazni pretirana in v sodni vlogi poziva prizivno sodišče, naj izvršitev sodbe odloži. Odvetniki predlagajo alternativno varščino v višini 100 milijonov dolarjev, pri čemer bi za morebitna izplačila jamčilo zavezniško podjetje.

Izvršni direktor zavarovalniškega posredništva Lockton Companies, Gary Giulietti, ki ga je Trump najel za pomoč, je izjavil, da obveznica za celotnih 464 milijonov dolarjev “v predstavljenih okoliščinah ni mogoča”. Pojasnil je, da mnoga jamstva ne izdajajo obveznic nad 100 milijonov dolarjev in kot zavarovanje sprejemajo zgolj gotovino ali vrednostne papirje.

Trump je zanikal vse nepravilnosti v primeru, ki ga je sprožila generalna državna tožilka New Yorka, Letitia James. Poleg tega se Trump že sooča s pritožbo v primeru obrekovanja proti pisateljici E. Jean Carroll, za katero je položil varščino v višini 91,6 milijona dolarjev.

Napetost v Trumpovem pravnem boju se nadaljuje, ko si prizadeva za pravično obravnavo in iskanje finančnih rešitev, da bi se lahko uspešno pritožil na sodbo. Razplet tega primera bo nedvomno imel pomemben vpliv na Trumpovo prihodnost, tako v pravnem kot v političnem smislu.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Wikimedia/Gage Skidmore