Site icon Portal24

Težave v dobavi prehranskih paketov za socialno ogrožene

Na ministrstvu za delo se od začetka letošnjega leta soočajo s pozivi dobaviteljev k zvišanju cen prehranskih izdelkov, ki so določene s pogodbo in so namenjeni humanitarnim organizacijam. Mlinotest zaradi razmer zmanjšuje dobavo moke. Prekinjena je tudi pogodba s Pomurskimi mlekarnami. Dobrodelne organizacije in pristojno ministrstvo pa zagotavljajo, da je zalog za zdaj dovolj.

Rdeči križ in Karitas večino živil dobita iz Operativnega programa za hrano, upravlja ga ministrstvo za delo. Rdeči križ iz tega naslova dobi 60 odstotkov hrane, ki jo razdeli.

Predsednica Vesna Mikuž“Vsakršna motnja in nedobava hrane iz teh programov za nas lahko predstavljata veliko težavo. Pomenita velik izpad posamezne vrste in količine prehranskega izdelka pri oskrbi socialno najbolj ogroženih.”

Mlinotest bo letos zaradi višjih cen pšenice zagotovil 66 odstotkov dogovorjene količine moke, količine testenin ostajajo nespremenjene. Poleg tega je ministrstvo za delo sporazumno prekinilo tudi pogodbo s Pomurskimi mlekarnami. Najbolj iskana proizvoda sta mleko in olje, pravi generalni tajnik Karitasa Peter Tomažič“Trenutno so neki zastoji pri tem blagu, računamo, da bomo septembra nekako prišli notri, da bodo dobavljene celotne količine,” je povedal.

V primeru razvezanih pogodb ministrstvo objavi nov razpis. Tako skuša v skladišča humanitarnih organizacij zagotavljati nemoteno dobavo izdelkov.

Je zaradi razmer že čutiti pomanjkanje? 

Ministrstvo pojasnjuje: “V tem trenutku tega pomanjkanja ni. Predvsem iz tega razloga, ker smo že v lanskem letu skupaj z ministrstvom pričakovali, da se bodo zaradi posledic covida cene dvignile. Zato potrebujemo večje količine hrane in te so bile tudi načrtovane za letošnje leto. Kar pa nekako sovpada s krizo v Ukrajini in posledice te krize se bodo šele pokazale.” 

Na ministrstvu že pripravljajo Program za odpravljanje materialne prikrajšanosti, ta bo osnova za črpanje sredstev v naslednji finančni perspektivi. Poleg tega naš sistem socialnega varstva v primeru materialne ogroženosti omogoča uveljavljanje denarne socialne pomoči ali izredne socialne pomoči.

Vir besedila: MMC RTV Slovenija

Vir fotografije: L. Markelj

Exit mobile version