Težave z nezakonitimi prehodi meje naraščajo: Minister obljubil okrepitve varnosti

Ob vedno večjem številu nezakonitih prehodov meje sta vas Rigonce, ki je ena izmed najbolj obremenjenih, obiskala notranji minister Boštjan Poklukar in šef policije Senad Jušić. Minister je po pogovorih z domačini in predstavniki občine obljubil okrepljeno prisotnost policije in ohranitev panelne ograje v Rigoncah. Ob tem je ocenil, da slovenski policisti dobro opravljajo svoje delo. Minister je bil tudi kritičen do hrvaškega varovanja meje.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor policije Senad Jušić sta v občini Brežice seznanila s hitro naraščajočo problematiko nezakonitih prehodov meje. Poklukar in Jušić sta najprej razpravljala o problemu z brežiškim županom Ivanom Molanom in predstavnico vaške skupnosti Rigonce Anko Vučajnk. Obiskala sta tudi same domačine Rigonc, kjer je v zadnjem času prišlo do večine nezakonitih prehodov meje v državi.

Poklukar je v izjavi za medije dejal, da trenutno več kot 90 odstotkov vseh nezakonitih prehodov meje v državi poteka preko območja občine Brežice, predvsem naselij Rigonce, Dobova in Obrežje. Zaveda se, da to povzroča nelagodje in strah domačinom. Minister je domačinom zagotovil, da bo policija okrepila nadzor na območju ter ohranila panelno ograjo.

Jušić je prav tako zagotovil, da bo policija poskrbela za potrebno varnost. Policija je že povečala svojo prisotnost na tem območju in tudi nadgradila svojo tehnično opremo.

Težave naraščajo

Župan Molan in Anka Vučajnk sta opozorila, da težave na njihovem območju naraščajo. Ljudje se počutijo nelagodno. Skozi naselja prehajajo skupine po 10 do 15 mladih fantov v vseh urah dneva, včasih pa celo do 1.300 ljudi na teden.

Kljub temu, da ni prišlo do incidentov, je Vučajnik poudarila, da nikoli ne morejo biti prepričani, kaj se lahko zgodi, saj imajo prebežniki za sabo dolgo pot in imajo še dolgo pot pred seboj. Zato se ljudje zaklepajo v hiše, se bojijo iti na polje, otrok pa ne puščajo samih daleč od hiše.

Statistika kaže, da se je število nezakonitih prehodov meje letos glede na enako obdobje lani močno povečalo. Policija je letos obravnavala več kot 30.000 tovrstnih primerov. Po oceni Poklukarja je Slovenija še vedno zgolj tranzitna država za prebežnike. Minister meni, da bi moralo vprašanje migracij čim prej rešiti na ravni celotne EU, kar po njegovih besedah še ni bilo doseženo.

Minister Poklukar meni, da slovenska policija dobro opravlja svoje delo pri preprečevanju nezakonitih prehodov meje, vendar je bolj kritičen do hrvaškega varovanja meje. Izrazil je skrb zaradi visokih številk na hrvaški stran. Poudaril je, da je Slovenija pripravljena pomagati Hrvaški pri nadzoru schengenske meje, če jo bo za to zaprosila.

Bolj kritičen je bil župan Molan. Molan meni, da Hrvaška ne nadzira schengenske meje tako, kot bi morala. Zato poziva k dogovoru na višji ravni med Slovenijo in Hrvaško, da se zagotovi bolj vesten nadzor v skladu z zakonodajo. V nasprotnem primeru predlaga ponovno uvedbo nadzora na južni meji, kot to počne Avstrija.

Minister Poklukar je še dodal, da večina prebežnikov ob prijetju izrazi namero za azil. Večina jih nato, ko jih policija pripelje v azilni dom, zapusti dom in državo, kar ocenjujejo kot zlorabo azilnih postopkov.

Poleg občine Brežice se sicer z nezakonitimi prehodi meje srečujejo tudi v Beli krajini, vendar v manjši meri. Po besedah črnomaljskega župana Andreja Kavška se je problematika umirila po vstopu Hrvaške v Schengen, saj so prebežniki spremenili taktiko in se zdaj vozijo z organiziranimi prevozi.

Foto: Demokracija (fotografija je simbolna)

Portal24