Težko bo letos, recesija bo prizadela tretjino svetovnega gospodarstva

IMF: Leto 2023 bo težko, recesija bo prizadela tretjino svetovnega gospodarstva

Leto 2023 bo za večino svetovnega gospodarstva težko, saj se bodo glavni dejavniki svetovne rasti (ZDA, Evropa in Kitajska) upočasnili gospodarske aktivnosti, je opozorila generalna direktorica IMF Kristalina Georgieva.

Novo leto bo “težje od leta, ki ga puščamo za seboj. Zakaj? Ker se tri velika gospodarstva, ZDA, EU in Kitajska, hkrati upočasnjujejo,” je za CBS News povedala Georgijeva. 

“Pričakujemo, da bo ena tretjina svetovnega gospodarstva v recesiji. Tudi v državah, ki niso v recesiji, se bo na stotine milijonov ljudi počutilo, kot da so,” je dodala.

Oktobra je IMF zmanjšal svoje obete za svetovno gospodarsko rast v letu 2023. Kot razlog navedel nenehni pritisk zaradi vojne v Ukrajini ter inflacijske pritiske in visoke obrestne mer. Slednje so ustvarile centralne banke, kot je ameriška centralna banka, da ublažijo naraščajoče cene.

Vpliv Kitajske

Georgieva je dejala, da bo Kitajska, drugo največje gospodarstvo na svetu, verjetno prvič v 40 letih rasla na ravni ali pod svetovno rastjo, saj se bo število primerov Covid-19 povečalo po koncu izjemno stroge politike ničelne stopnje okužbe.

Poleg tega bo pričakovano povečanje okužb s covidom v prihodnjih mesecih verjetno še dodatno prizadelo njeno gospodarstvo ter upočasnilo regionalno in svetovno rast, je dejala Georgieva.

“Naslednjih nekaj mesecev bi bilo za Kitajsko težkih in vpliv na kitajsko rast bi bil negativen, vpliv na regijo bi bil negativen, vpliv na svetovno rast bi bil negativen,” je dejala.

ZDA so najbolj odporne

Medtem ameriško gospodarstvo stoji ločeno in bi se lahko izognilo popolnemu zlomu, ki bo verjetno prizadel kar tretjino svetovnih gospodarstev.

“ZDA so najbolj odporne in bi se lahko izognile recesiji. Vidimo, da je trg dela še vedno precej močan,” je dejala Georgieva.

Ameriški trg dela bo v središču pozornosti uradnikov Federal Reserve, ki si želijo zmanjšati povpraševanje po delovni sili in tako zmanjšati pritisk na cene. Prvi teden novega leta prinaša veliko ključnih podatkov o delovnih mestih, vključno z mesečnim poročilom o plačah v ne kmetijskem sektorju. Slednje naj bi pokazalo, da je ameriško gospodarstvo decembra ustvarilo 200.000 delovnih mest. Stopnja brezposelnosti pa je ostala pri 3,7 odstotka.

Foto: Pexels