The Guardian analiza: Kje v Ukrajini se bo začela protiofenziva? 

ByAna Koren

25. marca, 2023 , ,
Ukrajina [Foto: Pexels]

The Guardian analiza: Kje v Ukrajini se bo začela protiofenziva? 

Kje v Ukrajini se bo začela protiofenziva? V Ukrajino je prispela pomlad. Temperature so na večjem delu vzhodne fronte dosegle že 17 stopinj Celzija. To kar takoj pomeni, da lahko rusko dejavnost za onesposobitev ukrajinskega električnega omrežja in s tem fizično uničenje ljudi zaradi mraza, razglasimo za neuspešno. Karkoli se bo že naslednje dni zgodilo v vojni, ljudje ne bodo zmrznili do smrti, kot so se najprej bali, ko se je oktobra začelo ruska bombardiranje.

Resničnost je takšna, da so se raketni napadi na ključno infrastrukturo večinoma ustavili konec januarja. Ukrajinske sile ocenjujejo, da so ruske zaloge raket na približno 10-15 odstotkih predvojne ravni.

Taktika Moskve se spreminja

Taktika Moskve se spreminja. Vadim Skibitski, namestnik vodje kijevske vojaške obveščevalne službe, je v televizijskem intervjuju dejal, da se zdaj zdi, da so tarča vojaško gorivo in “logistični sistemi”.

Kljub številnim bombnim napadom in hudim spopadom pozimi, se zdi, da se glede ozemeljskih sprememb ni zgodilo prav veliko. Bitka za majhno mesto Bahmut v Donbasu divja že od maja lani. V zadnjih tednih so bile ukrajinske sile potisnjene severno in južno od mesta. Urbano središče je zaradi slednjega vse bolj izolirano, njegove oskrbovalne ceste pa nevarno izpostavljene. 

Ukrajinski protinapad

Kot se časi spreminjajo, se spreminjajo tudi govorice o ukrajinskem protinapadu. Kijevske sile postopoma prejemajo predhodno obljubljene zahodne tanke, bojna vozila in drugo strelivo. Vračajo se tudi vojaki, ki so se nedavno usposabljali v Veliki Britaniji, Nemčiji in na Poljskem. 

Drugi najpomembnejši poveljnik v državi, generalpodpolkovnik Oleksandr Sirski je, ko je v četrtek namignil, da bi se lahko velika protiofenziva začela v Bahmutu ali okolici, presenetil večino analitikov. Napadalci, je napovedal poveljnik kopenskih sil države, “bodo izgubili moč in umrli”, zato “bomo to priložnost zelo hitro izkoristili.” 

Čeprav se pričakuje protinapad, Bahmut ni ravno logična lokacija za kaj takega. Mesto ima, po mnenju analitikov, le skromno vojaško vrednost. Ukrajina verjame, da bo z obrambo Bahmuta ustavila rusko ofenzivo in vrnila pobudo Kijevu na bojnem polju.

Ogromne izgube

Ruske izgube pri poskusu osvojitve Bahmuta, po zahodnih ocenah, znašajo od 20.000 do 30.000 vojakov. Ocene pravijo, da so ukrajinske izgube manjše, analitiki pa ugotavljajo, da Kijev ob tem izgublja tudi nekaj svojih najbolj izurjenih vojakov.

Še večje tveganje je, da Rusija popolnoma obkoli Bahmut, zaradi česar je več brigad (Sirski je omenil štiri) v obleganem mestu. Ukrajina bi prav zato lahko uporabila zahodne tanke, da jih reši iz nastale situacije.

Možno pa je tudi, da imajo izjave generala Siriskega pravzaprav povsem drugačen cilj. To je zavajati Ruse in jim dati misliti, da bo do ofenzive res prišlo pri Bahmutu. Pravi ukrajinski načrt je medtem morda povsem drugačen.

Napadi na južni fronti

Ruski opazovalci zdaj tudi opozarjajo na naraščajoče število ukrajinskih napadov na južni fronti tj. v Zaporožju, vključno z enim v Novodanjlivki v začetku tega tedna. Poskus uničenja mostu oz. presekanja poti do Krima, bi bil najočitnejša strateška poteza Ukrajine. To bi najlažje dosegli z napadom na jugu tj. na fronti v Zaporožju.

23-minutni videointervju z vodjo skupine Wagner Jevgenijem Prigožinom, objavljen v četrtek, na dolgo govori o ukrajinskem protinapadu, se zdi poln pretiravanj. Govori o tem, da ima Ukrajina rezervo 200.000 mož, z 80.000 blizu Bakhmuta, in da bi Kijev lahko sprožil večstransko ofenzivo, celo proti Rusiji blizu Belgoroda. Slednje je napad, ki ga Zahod skoraj zagotovo ne bi podprl.

Dolga obramba Bahmuta je pokazala, kako težko je Rusom zavzeti celo majhno in strateško nepomembno mesto. Da bi Ukrajina uspela s protinapadom, bi morala vojaško moč združiti s presenečenjem, podobno, kot je to storila v septembrski protiofenzivi v Harkovu. 

Ukrajinski poveljniki pravijo, da načrt že obstajajo in da je vse skupaj samo še vprašanje časa.

vir Foto: Pexels