The Washington Post: Rusija poskuša s tajnim orožjem napasti ukrajinski Starlink

Rusija poskuša napasti ukrajinski Starlink. Za blokiranje dostopa ukrajinske vojske do interneta prek Starlinka želi Rusija uporabiti tajno orožje, navaja tajno poročilo ameriške obveščevalne službe, ki je nedavno pricurljalo na omrežje Discord.

Po informacijah The Washington Posta, da bi preprečila delovanje ponudnika satelitskih internetnih storitev Starlink v Ukrajini, Moskva že mesece eksperimentira s svojim sistemom elektronskega bojevanja Tobol.

Sistem, zasnovan za zaščito ruskih satelitov, naj bi se lahko uporabil tudi za napad na sovražne sisteme. SpaceX, podjetje, ki je lastnik Starlinka, teh informacij ni želelo komentirati.

Maja lani je Elon Musk na Twitterju objavil, da je Starlink dokazal svojo odpornost na motenje in vdore. Zdaj se zdi, da Rusi krepijo svoja prizadevanja.

Kostyantin Zhura, tiskovni predstavnik ukrajinskega obrambnega ministrstva, je dejal, da se uradniki v Kijevu zavedajo prizadevanj Rusije. Dodal je, da sprejemajo ukrepe za nevtralizacijo napadov. Rusko veleposlaništvo v ZDA na prošnjo Washington Posta za komentar ni odgovorilo.

Starlink se je izkazal za ključnega pomena za ukrajinsko vojsko. Slednja se za komunikacijo in prenos obveščevalnih podatkov namreč zanaša na majhne prenosne terminale. Ruske sile so uporabo druge komunikacijske opreme, vključno z radii in mobilnimi telefoni, onemogočile. Satelitske signale je medtem težje motiti.

Tri možne lokacije

Ali so bili izpadi Starlinka, o katerih so poročali v Ukrajini, posledica ruskih poskusov Tobolo ali drugih motilnih sistemov, kot je sistem Tirad-2, ki je nameščen na tovornjaku, ni jasno.

Analitiki so identificirali najmanj sedem kompleksov Tobol v Rusiji, ki se vsi nahajajo poleg objektov, ki se uporabljajo za sledenje satelitom.

Medtem ko rusko pozicioniranje kompleksov Tobol po državi morda nakazuje, da se uporabljajo v obrambne namene, ameriška obveščevalna služba ocenjuje, da bi lahko bile tri lokacije primerne za ofenzivne operacije: ena lokacija zunaj Moskve, druga lokacija blizu Krima in tretja v ruski eksklavi Kaliningrad.

vir Foto: Pexels