Ti dve vzgojni napaki rušita otrokovo samozavest

Otrokova samozavest se začne razvijati z otrokovim rojstvom. Krepitev samozavesti pri otroku je ena najpomembnejših stvari, ki jo morajo starši izboljšati. Včasih je težko narediti vse tako, kot je treba. Psihologi trdijo, da se je treba nekaterim stvarem izogibati, saj naj bi uničile otrokovo samozavest.

Ena od teh stvari je pretirano hvaljenje in prizanesljivost do otroka. Čeprav se na prvi pogled ta navada zdi spodbudna in koristna, je resničnost v resnici nekoliko drugačna. Psihologi opozarjajo, da pretirano hvaljenje otrok naredi več škode kot koristi. Če svojemu otroku neprestano govorimo, da mu gre delo odlično, mu pravzaprav na nek način damo vedeti, da se mu ni več potrebno truditi. Samozavest izvira iz dela, natančneje iz večkratnega poskušanja, ko popravljamo neuspeh.

Poleg tega je še ena napaka, ki močno vpliva na zmanjšano samozavest otrok. Starši ne dovolijo, da bi se otroci učili iz lastnih napak. Povsem razumljivo je, da se starši trudijo otroku preprečiti trpljenje, vendar se mora občasno soočiti z napakami in neuspehi.

Kot pojasnjujejo psihologi, je danes vse več staršev, ki svoje otroke nenehno skušajo rešiti pred neuspehi. Učenje na lastnih napakah je najboljši način, da otrok zraste v samozavestnega in uspešnega človeka.

vir Foto: Pixabay Portal24