Evropska komisija si prizadeva zaostriti kazni za trgovce z ljudmi in širi vlogo Europola v boju proti mrežam tihotapcev migrantov

Evropska unija (EU) se sooča z izzivom povečanja števila nedovoljenih prehodov meja, ki jih sprožajo mreže tihotapcev migrantov. V prvih desetih mesecih leta 2023 je bilo zabeleženih skoraj 331.000 takšnih incidentov, kar predstavlja najvišjo raven od leta 2015. To je sprožilo pozive držav članic k sprejetju skupnih ukrepov za obvladovanje migracijske krize.

V odziv na to težavo je Evropska komisija v torek predstavila dva osnutka zakonov, ki sta namenjena zaostritvi kazni za trgovce z ljudmi in širitvi vloge Europola, agencije EU za kazenski pregon. Prvi osnutek zakona posodablja okvir iz leta 2002 in razširja opredelitev kaznivega dejanja tihotapljenja, vključno z oglaševanjem na spletnih mestih in družbenih medijih, ki privabljajo ljudi v Evropo. Ta opredelitev zajema tudi primere, ko je “velika verjetnost” povzročitve škode prosilcem za azil, tudi če ni finančnega dobička.

Poleg tega se uvaja več oteževalnih okoliščin, kot je uporaba nasilja in trgovina z mladoletniki brez spremstva, kar podaljšuje zaporne kazni za kršitelje. Za povzročitev smrti migranta se lahko določi največ 15 let zapora, kar je več kot trenutnih 8 let, ki jih predvideva obstoječa zakonodaja.

Državni akterji, ki stojijo za nedovoljenimi migracijami, bodo izključeni iz kazni

Pomembno pa je, da bodo državni akterji, ki stojijo za nedovoljenimi migracijami, izključeni iz kazni. To vključuje primere, kot je nedavna mejna kriza, ki jo je organiziral beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, pa tudi obtožbe Finske, da Rusija spodbuja migracijske tokove.

Humanitarne organizacije, ki izvajajo reševalne operacije, ne bodo kaznovane, saj jih Italija krivi, da delujejo kot “faktor privlačenja,” medtem ko jih Nemčija zagovarja kot izvajanje moralne dolžnosti.

Pomembna novost je tudi razširitev načela pristojnosti na kazniva dejanja, storjena v mednarodnih vodah, kar se nanaša na incidente, v katere so vpletena migrantska plovila v Sredozemskem morju. To je še posebej pomembno, saj pogosto prihaja do pravnih praznin pri določanju države, ki je pristojna za preganjanje v takih primerih.

Vse bolj prefinjeni

Evropska komisarka za notranje zadeve, Ylva Johansson, je izpostavila, da so trgovci z ljudmi postali vse bolj prefinjeni in mednarodni ter predstavljajo grožnjo, primerljivo s teroristično grožnjo. Po njenih besedah je 90 odstotkov nedovoljenih prehodov meje, ki so bili zabeleženi letos, omogočila organizirana kriminalna združba.

Poleg tega je Komisija predstavila osnutek uredbe, ki bo Europolu omogočila napotitev svojih sil in strokovnjakov v države, ki niso članice EU, pod pogojem, da bo z državo gostiteljico podpisan delovni sporazum.

Predstavitev obeh predlogov zakonov sovpada z ustanovitvijo “Globalne zveze za boj proti tihotapljenju migrantov” v Bruslju, ki združuje predstavnike 57 držav. Zavezništvo si prizadeva spremeniti boj proti tihotapljenju migrantov v mednarodno prizadevanje, ki ne kaznuje migrantov, ampak tihotapce.

Čeprav se bodo o teh zakonodajnih aktih še pogovarjali v Evropskem parlamentu in državah članicah, se pričakuje, da bodo potrebni časovni postopki, in bo končna odločitev najverjetneje sprejeta po junijskih volitvah.

vir; Foto: CGTN Africa X; Portal24