Tik pred evropskimi volitvami odstopil je irski premier Leo Varadakar

ByAna Koren

20. marca, 2024 ,
Leo Varadkar [Foto: Wikimedia/Stephen McCarthy/MoneyConf via Sportsfile]

Tik pred evropskimi volitvami odstopil je irski premier Leo Varadakar

Irski premier Leo Varadkar je le nekaj mesecev pred ključnimi evropskimi volitvami odstopil s položaja in šokiral politično scene na Irskem. Odstop sledi referendumskima porazoma, ki so ju mnogi označili kot ponižujoče za vladajočo koalicijo, najavljen pa je bil le uro pred opoldansko tiskovno konferenco, ki je sledila po zgodnji jutranji seji vlade.

Irski mediji so dogajanje označili za “politični potres”, ki odmeva po vsej državi. Varadkar, ki je v svojem mandatu doživel tako vzpone kot padce, je v svoji izjavi izpostavil ponos na dosežke svoje vlade, ki je, po njegovih besedah, Irsko naredila za “bolj enakopravno in sodobno mesto”. Poudaril je ukrepe za boj proti krizi življenjskih stroškov in izboljšanje mednarodnega položaja Irske.

Varadkar konkretnejših razlogov za svoj nenaden odstop ni podal, izpostavil pa je “osebne in politične razloge”. Njegova odločitev prihaja v času, ko so se pojavile špekulacije o njegovi prihodnosti po dvojnih referendumskih porazih, ki so obravnavali zastarele ustavne določbe v zvezi z opredelitvijo družine in vlogo žensk v družbi. Porazi so bili široko interpretirani kot nezadovoljstvo javnosti z vladajočo koalicijo, predvsem zaradi mlačne kampanje, ki ni uspela mobilizirati volivcev.

Leo Varadkar, ki je v svojem času na položaju premiera služil dvakrat, je bil prvi irski premier mešane etnične dediščine in prvi zunanji gejevski premier. Njegova vladavina je bila zaznamovana z odzivi na brexit, pandemijo COVID-19 in izgredi skrajne desnice. Kljub temu, da njegov odstop odpira vprašanja o prihodnjem političnem vodenju na Irskem, Varadkar ostaja poslanec v svojem volilnem okrožju Dublin West. Nadaljnjih načrtov glede kariere pa ni razkril.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Wikimedia/Stephen McCarthy/MoneyConf via Sportsfile