Tikka masala: Kremasta omaka in popolna mešanica začimb

ByAlenka Mirnik

21. januarja, 2025 ,
https://www.freepik.com/free-photo/indian-butter-chicken-black-bowl-wooden-table_23480634.htm#fromView=search&page=1&position=32&uuid=e4823174-d2d9-4ad6-99e9-b0b675ecd7b2[Foto: Freepik]

Tikka masala: Kremasta omaka in popolna mešanica začimb

Če ste ljubitelj indijske kuhinje, vas bo navdušila novica, da lahko zdaj pripravite slastno tikka masala kar v udobju svojega doma. Tikka masala je ena najbolj priljubljenih jedi v indijski kuhinji, znana po svoji bogati, kremasti omaki in popolni mešanici začimb. Sledite našemu receptu in navodilom, da boste uživali v avtentičnem okusu tikka masale.

Sestavine:

  • 500 g piščančjih prsi, narezanih na kocke,
  • 2 žlici navadnega jogurta,
  • 1 žlica limoninega soka,
  • 2 žlički mletega kumina,
  • 2 žlički mletega koriandra,
  • 1 žlička mlete kurkume,
  • 1 žlička mletega čilija (po okusu),
  • 1 žlička mletega ingverja,
  • 3 žlice rastlinskega olja,
  • 1 velika čebula, sesekljana,
  • 3 stroki česna, sesekljani,
  • 400 g paradižnikovih koščkov iz pločevinke,
  • 200 ml kokosovega mleka,
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata,
  • 1 žlička mletega garam masala,
  • svež koriander za okrasitev,
  • sol in poper po okusu.

Navodila za pripravo:

Mariniranje piščanca:

  • V skledi zmešajte jogurt, limonin sok, kumino, koriander, kurkumo, mleti čili in ingver.
  • Dodajte koščke piščanca in dobro premešajte, da se meso enakomerno prekrije z marinado.
  • Pustite marinirati vsaj 30 minut, najbolje pa čez noč v hladilniku.

Priprava omake:

V veliki ponvi segrejte olje na srednji temperaturi.

Dodajte sesekljano čebulo in pražite, dokler ne postane zlato rjava (približno 5 minut).

Dodajte sesekljan česen in pražite še minuto.

Dodajte paradižnikove koščke in paradižnikov koncentrat. Kuhajte 10 minut, da se omaka nekoliko zgosti.

Dodajte kokosovo mleko in dobro premešajte. Kuhajte še 5 minut.

V drugi ponvi segrejte preostalo olje na srednji temperaturi.

Dodajte marinirane koščke piščanca in jih pražite, dokler niso popolnoma pečeni in zlato rjavi (približno 10 minut).

Pečen piščanec dodajte v omako in dobro premešajte.

Dodajte garam masala v omako in dobro premešajte.

Po okusu dodajte sol in poper.

Kuhajte še 5 minut, da se okusi dobro premešajo.

Tikka masalo postrezite s kuhanim basmati rižem ali naan kruhom.

Okrasite s svežim koriandrom.

Uživajte v bogatem okusu doma pripravljene tikka masale! Ta jed je odlična izbira za družinska kosila ali večerje s prijatelji.

Dober tek!

Portal24; Foto: Freepik