Time Out: To je za gurmane najboljših 20 mest na svetu
Nekateri popotniki oddih izberejo na podlagi kulturne ponudbe destinacije – v ožjem izboru so tako najboljši muzeji in galerije, ki jih je treba obiskati. Drugi opazujejo mesta z živahnim nočnim življenjem ali se odločijo za destinacijo, ki gosti festival ali dogodek. Za mnoge popotnike je najbolj razburljiv del vsakega potovanja hrana. To so popotniki, ki se na prvi dan potovanja zbudijo navdušeni nad vsemi kulinaričnimi užitki, ki jih čakajo: od obsežnih tržnic, ki ponujajo lokalne dobrote, do ulične hrane, ki jo lahko dobimo do poznih nočnih ur in neodvisnih restavracij, ki strežejo značilne jedi, ki jih ne boste kmalu pozabili.
Prav te gurmanske popotnike je imel Time Out v mislih, ko je svetovna medijska organizacija sestavila novo lestvico najboljših svetovnih mest za gurmane. “Na potovanju je hrana vse,” je za CNN Travel povedala Grace Beard, urednica potovanj pri Time Outu. “Dober (ali slab) obrok lahko naredi ali pokvari potovanje – običajno je to ena od stvari, ki si jih najbolj zapomnimo.”
Na prvem mestu seznama Time Out je italijansko mesto Neapelj, rojstni kraj pice, o katerem se pogosto govori. Ni presenetljivo, da so sirasti užitki pice margherita na seznamu Time Outa izpostavljeni kot “jed, ki jo je treba pojesti” v mestu – vendar sta razkošna testeninska jed Neapeljski ragù in sladka sfogliatella prav tako preverjena.
Da bi sestavili povzetek, je Time Out anketiral na tisoče mestnih prebivalcev po vsem svetu in te domačine vprašal o možnostih hrane v njihovem mestu, s poudarkom na kakovosti in cenovni dostopnosti. Uredniki Time Outa so pregledali rezultate, vključno z mestom z najvišjim številom točk za vsako državo na končni lestvici.
Pica in še več
Za popotnike, ki želijo poskusiti pristno pico v Neaplju, Time Out predlaga, da se odpravijo v picerijo Santa Maradona, ki se nahaja v španski četrti mesta. Lastnik Santa Maradone Andrea Viviani je za CNN Travel povedal, da je bilo “užitek”, da je bil izpostavljen v Time Outu, čeprav je dodal, da je “upoštevanje Neaplja samo kot destinacije za hrano resnično zapravljanje.” “Hrana je zagotovo pomemben del naše kulture, vendar je Neapelj veliko, veliko več,” je dejal Viviani. “Ideja Santa Maradone je natanko ta: prenesti vse vidike Neaplja.”
Restavracija Viviani, je pojasnil, ni le praznik pice – ampak tudi nogometa. Imenuje se v čast argentinskega nogometaša Diega Armanda Maradone, ki je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja igral za moštvo Neapelj. Medtem ko Viviani upa, da bodo popotniki, ki prihajajo v Neapelj, uživali več kot le v hrani, je dodal, da je vznemirljivo, da mnogi popotniki pridejo v mesto z “veliko željo, da bi spoznali našo tradicijo in okusili naše fantastične pice.”
Na drugem mestu Time Outovega seznama je južnoafriško mesto Johannesburg, pri čemer Time Out citira johannesburško pisateljico hrane Thando Moleketi-Williams, ki priporoča osrednjo sosesko Braamfontein in točke, vključno z vinskim barom Mamakashaka in Friends na ulici De Beer ter restavracijo in galerijski prostor Artivist. Time Out pravi, da je mestna jed kota sendvič, polnjen kruh z okusnimi sestavinami, kot so krompirjev čips, klobasa, jajce ali sir, v središču pozornosti pa je tudi bunny chow, južnoafriška ulična hrana s karijem, mesom ali fižolom, polnjenim v kruh.
Najboljše tri Time Out zaokrožuje Lima v Peruju, kjer Time Out obiskovalcem priporoča, da poskusijo značilne jedi ceviche in arroz con pollo (piščanec in riž). Seveda je omenjena tudi mestna restavracija Central, ki je bila nedavno imenovana za številko ena na lestvici 50 najboljših restavracij na svetu leta 2023.
[Vir: CNN]; Portal24; Foto: Freepik