Timi Zajc s popolnim telemarkom do zlate medalje!

Timi Zajc s popolnim telemarkom do zlate medalje!

Timi Zajc je na svetovnem prvenstvu v Planici na veliki skakalnici osvojil zlato medaljo. V finalu (137,0) mu je uspela prava mojstrovina, pristal je v brezhiben telemark in za skoraj 11 točk premagal po prvi seriji vodilnega Rjojuja Kobajašija!

Na Bloudkovi velikanki so zlate zgodbe pisali že mnogi Slovenci, a Timijeva je nekaj posebnega. Zbrala se je tudi spodobno velika množica (uradno 8500 obiskovalcev), ki je ozaljšala praznik, Zajc pa se je vsem oddolžil na najlepši način.

Že v prvi seriji je bil s 137,5 m odličen. Za vodilnim Kobajašijem je na drugem mestu zaostajal le za 0,7 točke, v finalu nas je čakala prava zračna poezija. Pri 137 metrih je pristal v brezhiben telemark in gladko ugnal Kobajašija (135,0 m).

Tretje mesto je osvojil Poljak David Kubacki, kar je njegova peta medalja na SP-jih.

Po prvi seriji zaostajal le za 0,7 točke.

Zajc (zlato snežinko bo na uradni razglasitvi dobil v soboto) je na letošnjem prvenstvu v Planici že ves čas odlično razpoložen. Na srednji skakalnici ni imel sreče (10. mesto), na veliki pa se je vse sestavilo. Najboljši je bil že v četrtkovih kvalifikacijah, a ga pritisk ni ohromil. V prvi seriji je že navdušil s 137,5 metra dolgim skokom. V drugem delu je dobil podporo pod smuči in kar jadral proti dnu. Ker je trener Robert Hrgota zahteval znižanje zaletnega mesta, je dobil dodatne točke.

Razplet tekme na veliki skakalnici – zadnji trije finalisti, vključno z zlatim Zajcem

Četrti slovenski skakalec z zlato medaljo


Besede Hrgote, da ima Zajc še rezerve, so vlivale upanje, da v finalu ne bo šlo “le” za boj za medaljo, ampak kar za naslov prvaka. In res, neverjetno zbrano je opravil z najtežjo nalogo v življenju, dobil zelo lepe ocene za slog (Norvežan mu je dal 19,5 točke, preostali 19,0) in se v izteku, potem ko Kobajaši ni dosegel zelene črte, na ramenih svojih sotekmovalcev veselil največjega uspeha v karieri. Po Franciju Petku (1991), Roku Benkoviču (2005) in Emi Klinec (2021) je postal četrti slovenski skakalec z zlato medaljo na SP-jih.

Granerud v finalu s 3. mesta na sedmo


To je njegova druga medalja na prvenstvu v Planici, potem ko je bil na tekmi mešanih štafet bronast. Na posamičnih tekmah ima Zajc še srebrno medaljo z lanskega svetovnega prvenstva v poletih v Vikersundu.

Četrto mesto je danes osvojil Kamil Stoch, peti je bil Markus Eisenbichler, šesti Stefan Kraft (po prvi seriji je bil 11.) in sedmi vodilni skakalec sezone Halvor Egner Granerud, ki je bil po prvi seriji tretji.

Lanišek nastopil v slabih razmerah


Anže Lanišek je imel v poskusni seriji četrti dosežek, v prvi seriji pa so ga presekale slabe razmere. Tako kot Avstrijec Stefan Kraft je imel močnejši veter od zadaj in je dobil največji vetrovni pribitek (+11,9 točke). Pristal je pred 130-metrsko znamko, je pa v finalu (133,0) potrdil, zakaj je bil v krogu favoritov za medaljo. V soboto sledi še ekipna tekma (začetek ob 16.30; prenos na TV SLO 2), verjetno spet z lepo množico gledalcev, saj bodo Slovenci (če bodo skakali tako kot danes) v igri za novo medaljo, organizatorji pa domačinom in skakalnim klubom od srede ponujajo brezplačne vstopnice.

vir Foto: zajem zaslona