To je konec koronavirusa, odslej le še majhni valovi

Nemški virologi pravijo, da je to konec koronavirusa in, da bomo odslej imeli samo še majhne valove. Najvidnejši nemški virolog Christian Drosten je optimističen: če ne bo mutacijskega skoka, bodo v prihodnosti le majhni valovi covida-19. Podobno razmišlja še en znani nemški epidemiolog.

Christian Drosten meni, da je koronske pandemije v Nemčiji konec. 

“To zimo doživljamo prvi endemični val z virusom SARS-CoV-2. Po mojem mnenju je pandemije konec,” je dejal Drosten za berlinski Tagesspiegel.

Po letošnji zimi bosta odpornost in imunost prebivalstva tako veliki, da se bo virus le stežka vzdržal in se pojavil čez poletje. Vodja virologije pri berlinski Charité je kot edino omejitev navedel pojav novih različic virusa in dodal: “A trenutno tudi tega ne pričakujem.”

Zaščitite ukrepe

Drosten brani ukrepe za zajezitev virusa. Pravi, da ne gre za zaustavitev pandemije. Že od začetka je bilo jasno, da to ni mogoče. “A če ne bi storili ničesar, bi bilo v Nemčiji milijon ali več smrti v številnih valovih epidemije vse do delte. Zato smo morali sprejeti ukrepe za zmanjšanje stikov,” je dejal epidemiolog.

Christian Karagiannidis, predsednik nemškega združenja za intenzivno medicino, je za Redaktionsnetzwerk Deutschland dejal, da je malo verjetno, da bi se nevarna različica korona virusa v Nemčiji ponovno razširila. Obramba pred patogeni očitno deluje zelo dobro.

“Ne verjamem, da bo kakšen odziv”

“Vidimo, da se število hudih obolenj, ki jih povzroča korona virus, vedno bolj zmanjšuje. Mislim, da ne bomo več doživeli nazadovanja.  V prihodnje bo še en ali dva manjša vala, a opazno je, da je imunski položaj prebivalstva soliden in imamo bistveno manj bolnikov s covidom na intenzivnih enotah,” je dodal Karagiannidis. Slednji je tudi dr. član strokovnega sveta nemške vlade za boj proti koroni.

Inštitut Roberta Kocha je v tedenskem poročilu na predbožični dan opozoril, da med nalezljivimi boleznimi zdaj prevladujejo drugi povzročitelji, kot je gripa, torej virusi influence in respiratorni sincicijski virus (RSV), ki povzroča okužbe dihal.

Še vedno pa se uporabljajo številni zaščitni ukrepi pred korono, ki jih v Nemčiji predpisuje zakon. Medtem, ko se državne vlade lahko same odločijo, ali so maske obvezne v regionalnem prometu, kot so regionalni vlaki in avtobusi, so maske FFP2 obvezne do začetka aprila 2023 za medkrajevne vlake in avtobuse, ki vozijo po vsej Nemčiji, pa tudi v zdravniških ordinacijah, klinikah in domovih za ostarele.

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Izpadanje las je lahko dolgotrajen simptom covida

Študija 2,4 milijona elektronskih zdravstvenih kartotek pravi, da so lahko izpadanje las, zmanjšan libido in težave z ejakulacijo neprepoznani simptomi dolgega covida

WHO definira dolgi covid kot niz 33 simptomov, ki se običajno razvijejo v treh mesecih po okužbi s SARS-CoV-2. Simptomi brez druge okužbe trajajo najmanj dva meseca. Študije o dolgotrajnem covidu se uporabljajo glede opredelitve stanja, na splošno pa kažejo, da je prizadetih približno 5 do 20 ljudi, ki so zboleli za covid-19… več tukaj.

By A.K.

One thought on “To je konec koronavirusa, odslej le še majhni valovi”

Komentar: