To je najboljša hrana za hitro okrevanje med boleznijo

ByAna Koren

7. novembra, 2023 , ,
Hrana za hitro okrevanje Foto_Portal24Hrana za hitro okrevanje Foto_Portal24

To je najboljša hrana za hitro okrevanje med boleznijo

V času bolezni postane hrana ključni dejavnik pri podpori imunskega sistema, lajšanju simptomov in splošnem dobrem počutju telesa. Z izbiro prave hrane lahko svojemu telesu zagotovite hranila, ki jih potrebuje za boj proti bolezni, obnovitev energije in lajšanje simptomov.

Kaj torej jesti, ko smo bolni?

Kokošja juha

Kokošja juha ni le okusna, ampak tudi zdravilna. Je vir vitaminov, kot so vitamin A, C, D in K, mineralov, kalorij in beljakovin, ki jih je enostavno zaužiti, hranilnih snovi, ki jih vaše telo morda potrebuje v večjih količinah med okrevanjem. Poleg tega je bogata vir tekočine in elektrolitov, ki so koristni, če grozi dehidracija zaradi driske, bruhanja, potenja ali vročine.

Česen

Česen je znan po svojih antibakterijskih, protivirusnih in protiglivičnih lastnostih. Študije so pokazale, da lahko dodatki izvlečka staranega česna izboljšajo delovanje imunskega sistema ter zmanjšajo resnost prehladov in gripe. Dodajanje česna vaši hrani, ko ste bolni, lahko doda okus in naredi vašo hrano še bolj učinkovito v boju proti simptomom prehlada ali gripe.

Kokosova voda

Kokosova voda je idealna pijača za požirek, ko ste bolni. Bogata je z zanesljivim virom elektrolitov, ki jih je treba nadoknaditi skupaj s tekočino, ko bruhate, se potite, imate drisko ali vročino. Vsebuje tudi nekaj naravnega sladkorja iz samega sadja, ki lahko služi kot hiter in enostaven vir energije za vaše telo.

Kamilični čaj

Kamilica je znana po svojih pomirjujočih lastnostih in lahko pomaga sprostiti ter lajšati simptome prehlada ali gripe. Poleg tega lahko pomaga pri težavah s spanjem, ki se pogosto pojavijo med boleznijo. Redno pitje kamiličnega čaja lahko pripomore k sprostitvi in lažjemu spancu.

Ingver

Ingver se že stoletja uporablja v prehrani, zeliščni medicini in domačih zdravilih. Študije kažejo, da lahko učinkovito lajša slabost, povezano z nosečnostjo in zdravljenjem raka. Torej, če doživljate slabost ali bruhanje, je ingver eno najboljših naravnih zdravil za lajšanje teh simptomov. Pri kuhanju uporabite svež ingver ali pripravite ingverjev čaj. Prepričajte se le, da vse, kar uporabljate, vsebuje pravi ingver ali izvleček ingverja, ne le arome ingverja.

Kurkuma

Kurkuma ima močne protivnetne lastnosti, saj vsebuje glavno učinkovino kurkumin. Ko ste bolni, se vaše telo bori z okužbo, in vnetje je pogosto posledica tega procesa. Kurkumin lahko pomaga zmanjšati vnetje ter olajšati simptome, kot sta bolečina in nelagodje. Prav tako je koristna pri lajšanju prebavnih težav, ki se lahko pojavijo med boleznijo.

Avokado

Med boleznijo, ko je apetit zmanjšan, lahko avokado zagotovi koncentriran vir kalorij in zdravih maščob, ki vam lahko pomagajo ostati polni energije. Bogat je s hranili, kot so vitamini C, E, K, B-6, folat in kalij, ki pomagajo okrepiti imunski sistem in telesu pomagajo v boju proti bolezni.

Mandlji

Mandlji so polni vitamina E in zdravih maščob ter so odličen vir energije. Antioksidativne spojine v mandljih lahko pomagajo zmanjšati vnetje v telesu, kar je lahko koristno med boleznijo.

Pravilno izbrana hrana med boleznijo lahko znatno pripomore k hitrejšemu okrevanju in lajšanju simptomov. Zato ne pozabite na svojo prehrano, ko se počutite bolni, saj ima lahko izjemen vpliv na vaše dobro počutje in okrevanje. Posvetite se svojemu telesu in mu zagotovite najboljše, kar potrebuje za premagovanje bolezni.

vir

Foto: Portal24