To je najboljša hrana za možgane in proti demenci, a jo le redko jemo

Blaga izguba spomina je normalna posledica staranja. Tudi na možgane, tako kot na kožo in vse druge organe starost še kako vpliva. Morda boste presenečeni, ko se pri svojih štiridesetih nenadoma ne morete spomniti nekaterih podrobnosti. Ampak ne bojte se, to je normalno. Pravzaprav je naš spomin najboljši v dvajsetih letih, potem počasi upada. Ljudje prve spremembe v spominu običajno opazijo v 40-letu.

Dobra novica je, da lahko staranje možganov upočasnimo s spremembo prehrane. Najpomembnejša sprememba, ki jo lahko naredite? V svojo prehrano vključite hranila, kot so omega-3 maščobne kisline.

Omega-3 maščobne kisline so najboljša hranila za zdravje možganov. Prav zato so mastne ribe najboljša hrana za preprečevanje izgube spomina. Losos, skuša, tuna in sled imajo med naravnimi živili največ omega-3 maščobnih kislin. Prav zato strokovnjaki predlagajo, da jih vključite v svojo prehrano za boljše zdravje možganov.

Mastne ribe in možgani

Da, mastne ribe so najboljša hrana za preprečevanje izgube spomina zaradi omega-3 maščobnih kislin. Vendar se koristi omega-3 maščobnih kislin ne končajo le pri možganih. Prav te vrste maščob so povezane z zmanjšanjem tveganja za bolezni srca, pomagajo vzdrževati raven trigliceridov (maščobe v krvi) in lahko zmanjšajo simptome artritisa.

Kako torej omega-3 maščobne kisline pomagajo preprečiti izgubo spomina? Pravzaprav vaši možgani vsebujejo veliko maščobnih celic in mnoge od njih so narejene ravno iz omega-3 maščobnih kislin. Kar pomeni, da pomagajo vzdrževati možgane z gradnjo celic, kar je ključnega pomena za kognitivno zdravje, spomin in splošno delovanje možganov.

Podobno so številne študije pokazale, da lahko omega-3 maščobne kisline pomagajo preprečiti demenco in Alzheimerjevo bolezen, obe bolezni, povezani s staranjem možganov in izgubo spomina.

vir Foto: Pexels

Losos v limonini omaki, jed polna omega-3 maščobnih kislin

Približno 100 g lososa vsebuje skoraj 20 g beljakovin (npr. priporočeni dnevni vnos beljakovin za ženske je 46 g). Beljakovine so potrebne za razvoj vašega telesa, nezadosten vnos pa vodi v izgubo mišične mase. Za pripravo te jedi boste potrebovali okoli 20 minut. Iz navedenih količin sestavin boste dobili štiri obroke. Slastnemu kosilu dodajte prilogo po lastni izbiri… več tukaj.

Losos v limonini omaki

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 4 zrezki lososa
  • 1 limona
  • 3 žlice sesekljanega peteršilja
  • 3 žlice sesekljane mete
  • 1 žlica sesekljane šalotke
  • 1 žlica sesekljanega čilija
  • 1 sesekljan česen
  • 1/2 čajne žličke vinskega kisa
  • 5 1/2 žlice oljčnega olja
  • 3/4 čajne žličke soli

Postopek priprave

Limono prerežite na pol. Eno polovico stisnite v manjšo skledo, drugo polovico pa narežite na manjše koščke, odstranite semena.

V skledo z iztisnjenim sokom dodajte rezine limone. Nato dodajte peteršilj, meto, čili, česen, kis, 4 1/2 žlice olivnega olja in 1/4 soli.

Lososove zrezke osušite s papirnato brisačo. V ponvi segrejte preostalo žlico olivnega olja. Na ponev položimo lososa (vse zrezke). Lososa nežno potlačimo s kuhalnico, da se izcedi in začinimo s 1/4 žličke soli.

Zrezke pecite na žaru, dokler koža ne postane hrustljava in po robovih porjavi, približno osem minut.

Zrezke obrnite in potresite s soljo. Pecite še dve minuti.

Zrezke prestavite na krožnik in pokapljajte z mešanico limone in začimb.

Dober Tek!