To je najslabša hrana za zdravje vašega srca

Hrana, ki je najslabša za zdravje vašega srca. Slaba izbira hrane lahko povzroči zvišanje krvnega tlaka in holesterola ter razvoj sladkorne bolezni, vse to pa je dejavnik tveganja za bolezni srca in možgansko kap.

Nobena skrivnost namreč ni, da je srce vitalni organ in, da skrb za srce zahteva pametno izbiro življenjskega sloga, redno vadbo, pravilno prehrano in izvajanje zdravih mehanizmov za spopadanje s stresom.

Eden od mnogih vzrokov bolezni srca je sladkorna bolezen. Običajno je povezana s slabo prehrano, prekomerno telesno težo in uživanjem velike količine ogljikovih hidratov.

Da bi se izognili sladkorni bolezni, je priporočljiva dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Pomembno je tudi, da se izogibamo hrani z visoko vsebnostjo transmaščob ali nasičenih maščob.

Živila z visoko vsebnostjo transmaščob in nasičenih maščob lahko povzročijo nastanek holesterola v arterijah, kar lahko povzroči do blokad, ki lahko na koncu povzročijo srčni infarkt.

Poleg tega je pomembno omejiti vnos soli. Prehrana, bogata s soljo, lahko vodi do visokega krvnega tlaka, dolgotrajna in nenadzorovana pa lahko povzroči srčno popuščanje.

Izogibati se je treba živilom z visoko vsebnostjo živalskih maščob, kot so slanina, zrezki in mastno meso.

Takšna hrana ima visok delež nasičenih maščob, kar lahko privede do povišanega holesterola in navsezadnje do zamašitve arterij.

Strokovnjaki pacientom ne priporočajo, uživanja predelanih mesnih izdelkov kot so slanina, šunka in klobase. Našteta živila namreč vsebujejo veliko nasičenih maščob in natrija ter so bili povezani s povečanim tveganjem za bolezni srca in nekaterimi vrstami raka.

Najboljša hrana za zdravje srca

Katera živila so najboljša za zdravje srca? Na vrhu seznama sta pusto meso in zelenjava.

Nekateri primeri za srce zdravega pustega mesa vključujejo piščančje prsi, ribe in purana. Pusto meso pomaga ohranjati mišično maso, ki je pomembna za splošno moč. Poleg tega imajo malo maščob, kar je dobro za srce. Zelenjava je odličen vir hranil, vitaminov in mineralov. Poleg tega je poln vlaknin, ki uravnavajo prebavni sistem in znižujejo holesterol.

9 preprostih nasvetov za bolj zdravo srce

Bolezni srca in ožilja so med najpogostejšimi vzroki smrti v zahodni Evropi. Vzrokov za srčne bolezni je veliko: nekateri so dedni, nekateri povezani z življenjskim slogom, nekateri so povezani z vse večjim in močnejšim pritiskom, ki ga na nas izvajata stres in vsakdanje življenje. Tveganja pa lahko zmanjšamo in omilimo. Kako? Zelo preprosto, preberite… tukaj.

Foto: Pexels

By A.K.

Komentar: