To ni sarkazem, košarica živil je spet cenejša!

ByUredništvo

5. marca, 2023
Edvard KadičEdvard Kadič [ Foto: Polona Avanzo ]Edvard Kadič

Košarica živil je spet cenejša. Ne, to ni sarkazem!

Košarica živil je ob zadnjem popisu spet cenejša in ne, to ni sarkazem. Že dejstvo, da sem moral dodatno zapisati v naslov, da ne gre za sarkazem, govori dovolj samo po sebi.  

Na Portal24 so glede popisa cen zapisali, da vlada ugotavlja, da se je ” v primerjavi s prejšnjim popisom cen, vrednost povprečne košarice 15-ih osnovnih živil znižala za 0,40 evra. Od začetka spremljanja maloprodajnih cen je nižja za 10,73 evra ali več kot 20 odstotkov.”

Moje izkušnje so ravno obratne.

V povprečju so naši družinski nakupi živil v zadnjem letu dražji za 15 do 20 odstotkov. Zanimivo, da tej moji “čez palec” ugotovitvi pritrjuje tudi državni urad za makroeokonomske analize (UMAR)

Doma smo bili pri izboru izdelkov pazljivi tudi pred vladnimi popisi. Verjetno enako, kot v večini gospodinjstev. Vemo kaj kupujemo, zakaj kaj kupujemo, kje kaj kupujemo in zakaj kje kaj kupujemo.  

Za to res ne potrebujem vlade in njenega popisovanja cen. Kot Ljubljančan imam še ta privilegij, da imamo v najlepšem trgovskem mestu na svetu, na enem samem kvadratnem kilometru, trgovine vseh mogočih trgovskih verig.

Nekaj kupim v Mercatorju, nekaj v Sparu, Tušu, kaj potem dokupim še v Lidlu in Hoferju, po potrebi še v Leclerc in je tedenski nakupovalni krog sklenjen. 

Ugotovitev vlade, da je povprečna košarica živil vedno cenejša, je naravnost smešna. Ob tem dodajam, da tudi ne posebej bistra.

Tako v vladi namreč prilivajo na ogenj videzu svoje nesposobnosti. Kredibilnost te vlade je med ljudmi že itak nizka, zaupanje vanjo pa po novem pada celo uradno, na meritvah javnega mnenja.

Kredibilnost pomeni imeti znanje, ki v praksi dokazano deluje.

Naj to ponazorim s primerom:

Če vam odgovorni iz organizacijskega odbora Svetovnega prvenstva v Planici razlagajo, kako dobro so si zamislili prodajo vstopnic, vse skupaj pa gre potem pred očmi vseh nas v franže, o prav visoki kompetentnosti, kaj šele kredibilnosti, res težko govorimo.

“Credere” v latinščini pomeni verjeti, zaupati (od tod tudi izraz “kredit” oz. zaupanje).

Na podoben način si je nekdo zamislil, da bo z javnimi popisi cen uravnaval trg živil in za povrh za to genialnost pobral še 50.000 eur iz proračuna. 

Vsi, ki smo odvisni od trga, smo seveda dvignili obrvi. Trgovci pa so ob tej ideji skoraj počili od smeha. V miru so počakali, da vidijo, kaj bodo ti vladni geniji popisovali, nato pa so mirno podražili vse, razen izdelkov, ki jih vlada popisuje. Mogoče prav zato še nekoliko bolj. Saj se uradno ne bo videlo, kajne?

Gre za “prebrisanost” 7-letnega otroka.

Gre za prebrisanost otroka, ki očetu vsak teden kaže isti zlomljen svinčnik in ga prosi za denar, da si gre kupit novega. Ko dobi denar, si gresta s prijateljem kupiti vrečko bonbonov in se smejati na račun neumnosti svojih staršev. Vzporedno itak uporablja še naprej nek tretji stari svinčnik, ki čisto dobro služi svojemu namenu.

Ampak, ljudje, to je slovenska vlada!?

Imamo popis cen, ki dobesedno ne služi ničemur, za povrh pa še premierja, ki trdi, da bo (pozor!) z razširitvijo popisa, “ne samo zaustavil rast cen, temveč celo sprožil njihovo padanje”.

Poslušajte sami in se prepričajte, da to res ni sarkazem.

Podobno, kot je bil premier prepričan, da se Covid_19 zdravi s soncem in morsko vodo in da nižanje davkov ne služijo ničemer.

Tako, kot je najavil naravnost fantastičen razpis za odkup pšenice, na katerega se je prijavil en (1!) zainteresirani, pa še ta ni izpolnjeval pogojev.

Tako, kot je napovedal višanje cen goriva. Kar je potem pognalo vesoljno Slovenijo na pumpe in sprožilo pravi kolaps v omrežju oskrbe z gorivom. (Seveda so bili potem krivi trgovci in ne on.) 

Kaj pa medijsko razglašanje Goloba za managerskega genija energetike z milijonsko nagrado za svojo “uspešnost”? In Slovenijo, ki potem kupuje eno od najdražjih el. energij v Evropi, 80% elektrike pa proizvede sama?

Pa obljube o 30.000 stanovanjih, ki so po manj kot pol leta padle na obljube o 2.000 stanovanjih … ops, oprostite … 3.000 stanovanjih, po korekciji med tiskovno konferenco Luke Mesca?

Pa izbrisi napotnic, dostop do specialista v 30-ih dneh … ups, oprostite, vsaj do osebnega zdravnika v tem času.

Pa filozofiranje o novi Adriji Airways in nekakšni solidarni prihodnosti, kjer se bodo delila stanovanja brez denarja (oz. kreditov).

Pa odhod Magne, zaprtje Taluma, zaprtje tekstilnega podjetja A&E (nekdanje tovarne sukancev in trakov) v Mariboru …  

Koroška se tudi lahko poslovi od avtoceste za nadaljnih nekaj let, mogoče celo desetletje.

In tako naprej, in tako naprej.

Če še vedno mislite, da je za to kriv Janša ali pa nekakšni svetovni trendi, vojna v Ukrajini ali pa zarote globalistov, se zbudite že enkrat.

Ta Slovenija je tudi vaša. Nehajte tiščati glavo v pesek češ, politika se me ne tiče!

Vlada je tukaj za to, da poskrbi za nas. Za vse nas!

Vlada ni tukaj zato, da poskrbi zase in le za svoj najožji krog ljudi, ki jih tako vneto zaposluje vsepovsod.

Od vlade potrebujemo rešitve, takšne, ki delujejo za vse.

Ne potrebujemo blebetanja Golobovih službenih trobil, ki po 9-ih mesecih še vedno goreče blebetajo o tem, kako … da zdaj pa bo, saj so se že sestali na sestanku in dogovorili, da se bodo dogovorili.

Ne, to ni sarkazem!

To je žalostno dejstvo, ki nas iz dneva v dan veliko stane, ob tem pa nas potiska tudi na sam rep razvoja Evropske unije.

Tja nekam za Romunijo, Bolgarijo in po novem tudi za Hrvaško.

Edvard Kadič

Več o avtorju TUKAJ