To so 3 ključna živila za boj proti demenci

Foto: Pexels

To so 3 ključna živila za boj proti demenci

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je nedavno izdala poročilo, ki napoveduje dramatično povečanje števila primerov demence v prihodnjih desetletjih. Po njihovih podatkih se bo stopnja demence skoraj potrojila, kar zbuja skrb med zdravstvenimi strokovnjaki in javnostjo. Vendar pa strokovnjaki trdijo, da obstajajo učinkoviti načini za zmanjšanje tveganja za razvoj tega pogosto zastrašujočega stanja.

Med številnimi strategijami za boj proti demenci izstopa predvsem poudarek na zdravi prehrani. Nutricionist Naheed Ali je v nedavnem pogovoru za Daily Express razkril tri živila, ki bi lahko igrala ključno vlogo pri zmanjšanju tveganja za razvoj demence.

Jagodičevje: Močan zaveznik možganov

Jagodičevje, zlasti borovnice, maline in robide, je znano po svojem bogastvu z antioksidanti. Ti naravni zaščitniki možganskih celic lahko znatno prispevajo k preprečevanju poškodb, ki vodijo v razvoj demence. “Vsaka barva jagodičevja prinaša svoje edinstvene zaščitne spojine. Zadostuje že majhna količina, ki jo lahko dodate ovsenim kosmičem, jogurtu ali uživate kot samostojen prigrizek,” pojasnjuje Ali.

Mastne ribe: Vir esencialnih omega-3 maščobnih kislin

Losos, tuna in druge mastne ribe so cenjene zaradi svojih pozitivnih učinkov na zdravje možganov. Omega-3 maščobne kisline, ki jih v teh ribah najdemo v obilju, so bistvenega pomena za delovanje možganskih celic in lahko pomagajo… več na Senior24.

Foto: Pexels;

Portal24