To so ključni gospodarski izzivi s katerimi se sooča Italija

ByB.O.

24. januarja, 2024 , ,
foto:Pexelsfoto:Pexels

To so ključni gospodarski izzivi s katerimi se sooča Italija

Nedavna napoved Banke Italije kaže na upočasnitev gospodarske rasti v Italiji za leto 2024, pri čemer se pričakuje občutno povečanje inflacije. Finančna stabilnost države ostaja negotova, kar poudarja pomen javnih financ v letošnjem letu. Kljub povpraševanju po močnejši delovni sili v različnih sektorjih lahko prizadevanja za mednarodno zaposlovanje delavcev ovira vse večji vpliv skrajno desničarske politike.

Gospodarska upočasnitev in inflacijska tveganja

Napoved kaže na zmanjšanje stopnje rasti italijanskega BDP, ki naj bi se leta 2024 z lanskih 0,7 odstotka znižala na 0,6 odstotka. Osnovna inflacija, ki ne vključuje volatilnih postavk, kot sta energija in hrana, ostaja visoka in znaša 3,1 odstotka.

Naložbe v sektorjih, kot je gradbeništvo, so se zmanjšale, do leta 2024 pa se pričakuje nadaljnji 8,6-odstotni padec. Ta upad se odraža v zmanjševanju zaposlovanja, dovoljenj za gradnjo in stanovanjskih dovoljenj. Analitiki, vključno z agencijo Fitch Solutions, napovedujejo nadaljnji upad potrošniške porabe in naložb, pričakovana rast BDP pa naj bi znašala le 0,3 odstotka, kar je manj od pričakovanih 0,8 odstotka.

Zaradi upočasnitve gospodarske rasti se zaostrujejo finančni pogoji, kar vodi v previdno monetarno politiko. Evropska centralna banka (ECB) bo predvidoma do oktobra ohranila 4-odstotno obrestno mero, kar bi lahko vplivalo na poslovne in proizvodne dejavnosti. Prevladujoča posojila s spremenljivo obrestno mero, ki bodo leta 2023 predstavljala 75,1 odstotka posojil, izpostavljajo gospodinjstva in podjetja višjim plačilom obresti, če se obrestne mere zvišajo, kar posledično zmanjša njihovo zmožnost porabe.

Obremenitev potrošnikov

Zmanjševanje stopnje zaposlenosti in stagnacija rasti plač bosta povzročila dodaten pritisk na potrošniško porabo. Obrestna mera za hipotekarne kredite se je avgusta 2023 s 3 odstotkov zvišala na 4,3 odstotka. Posledično bo to negativno vplivalo na kupno moč potrošnikov.

Podnebne skrbi

Italija je vse bolj ranljiva za nesreče, povezane s podnebjem, saj so katastrofalni dogodki, kot so bile poplave leta 2023, vse pogostejši. Ekstremno vreme leta 2024 lahko resno vpliva na družbeno-gospodarsko strukturo države. Vpliva na ključna področja: zdravje, energijo in hrano. Takšno vztrajanje bi lahko povzročilo znatne motnje. Pričakovane toplejše razmere zaradi pojava El Nino bi lahko te izzive še okrepile.

Vodilna vloga Italije v svetu sredi izzivov

Italija je prevzela predsedovanje skupini G7 v času, ki ga bremenijo notranji in svetovni izzivi. Država se sooča z počasnim gospodarskim razvojem, nemiri na področju priseljevanja in težavami na trgu dela. Ti izzivi se pojavljajo sredi svetovnih sporov. Napetosti se nadaljujejo od Rusije in Ukrajine do Izraela in Gaze, vključno z zastojem na območju Rdečega morja. Ta sprememba vloge pomeni kritično točko za Italijo na svetovnem prizorišču.

Vir; Foto:Pexels; Portal24