To so ključni nasveti za trajna in zdrava prijateljstva

ByAlenka Mirnik

4. junija, 2024 , ,
Prijatelji [Foto: Freepik]

To so ključni nasveti za trajna in zdrava prijateljstva

Vzpostavljanje in ohranjanje prijateljstva zahteva trud in predanost. Nič ni lepšega kot imeti ob sebi ljudi, ki te podpirajo in s katerimi deliš svoje radosti in žalosti. Toda, kaj pomeni biti dober prijatelj? Tu je šest nasvetov, kako lahko izboljšate svoja prijateljstva in poskrbite, da bodo trajna in izpolnjujoča.

Kdo je prijatelj?

Collinsov slovar opisuje prijatelja kot osebo, ki jo drugi dobro poznajo in jo imajo radi, osebo, ki ji izkazujejo naklonjenost in zvestobo. Morda tega ne priznavamo pogosto, toda krog prijateljev in vzpostavljanje socialnih vezi lahko vodita do boljšega duševnega zdravja in večjega zaupanja. Biti v odlični družbi vas lahko tudi navdihne, da postanete boljši v življenju. Toda prijateljstvo ni enosmerna ulica; vsak mora znati biti dober prijatelj.

Kdo je dober prijatelj?

Dober prijatelj je nekdo, ki je učinkovit sistem podpore in ki ne išče zadovoljstva le zase. So uravnovešeni in pripravljeni izpodbijati dejanja in prepričanja svojih prijateljev, ko se motijo, ter jim stati ob strani v težkih časih. Ne iščejo le kratke zabave z drugimi, ampak vlagajo svoj čas in energijo v vzpostavljanje pomembnih povezav, pravi klinična psihologinja dr. Kamna Chhibber.

Kako biti dober prijatelj?

1. Bodite pristni jaz

Ko nekoga srečamo prvič, si na splošno težimo k temu, da se pretvarjamo in pokažemo svojo najboljšo plat. Pravo prijateljstvo se začne šele, ko zberemo pogum, da pokažemo, kdo v resnici smo. Odkrito delite svoje misli in mnenja s prijatelji. To ustvarja pristne in globoke vezi, ki temeljijo na resnični osebnosti.

2. Vedno dajte konstruktivne povratne informacije

Včasih, ko dajemo povratne informacije, naš ton postane nesramen in kritičen. Pomembno je, da se zavedamo, da kritike ne sprejemajo vsi enako. Če imate občutljivega prijatelja, poskusite biti občutljivi glede besed, ki jih izrečete. Zavedajte se, kakšen vpliv imajo lahko vaše besede in dejanja na vašega prijatelja.

3. Vedno bodi tam

Bodite tam, ko vaš prijatelj potrebuje vašo podporo. Dajte nasvet, ki je pravičen in bi vašemu prijatelju dolgoročno pomagal. Biti zvest prijatelj pomeni, da ste ob tej osebi v vsakem primeru. Pomembno je, da ste opora v težkih časih in pomagate prijatelju prebroditi temna obdobja življenja.

4. Delite svojo plat zgodbe

Biti dober prijatelj ne pomeni le vaditi aktivnega poslušanja, ampak tudi deliti, kaj se dogaja v vašem življenju. Pomembno je, da razvijete raven udobja, kjer lahko oba delita dogodke svojega življenja. Tako se ustvarjajo globlje in bolj iskrene vezi.

5. Ne domnevaj, vprašaj

Vedno je lahko soditi nekoga, če ne poznaš njegove prave zgodbe. Če opazite spremenjeno vedenje ali nenaravne vzorce, preden dovolite, da vaš um skuha domneve, vprašajte svojega prijatelja o tem. To bo poglobilo vajino vez in razjasnilo morebitne nesporazume.

6. Drug drugemu dajte prostor za napake

Motiti se je človeško. Popolnost je mit in pričakovati to od drugih bo zagotovo uničilo vaše prijateljstvo. Niti vi niste popolni, niti vaš prijatelj ne more biti. Dajte si prostor za napake in dovolita drug drugemu, da se razvijata skupaj. Zrasti nad napakami drug drugega je najboljši način za poglobitev vajine vezi.

Kakšne so lastnosti dobrega prijatelja?

Dober prijatelj je nekdo, ki je:

  • Je sočuten.
  • Nudi podporo.
  • Je dober poslušalec
  • Ne obsoja.
  • Je pošten.
  • Je odprt.
  • Je verodostojen.
  • Je prijazen.

Kot vsaka zveza tudi prijateljstvo potrebuje dvoje za tango, če ga želite obdržati vse življenje. Prizadevajte si biti tak prijatelj, kot si ga sami želite imeti. Pristna prijateljstva temeljijo na medsebojnem spoštovanju, zaupanju in podpori. S temi nasveti lahko izboljšate svoja prijateljstva in ustvarite trajne, zdrave vezi, ki bodo obogatile vaše življenje.

[Vir: Health shots]; Portal24; Foto: