To so najbolj vroče žeparske točke v Evropi!

Foto: Freepik

To so najbolj vroče žeparske točke v Evropi!

Evropa, znana po svoji bogati zgodovini, kulturi in izjemnih turističnih znamenitostih, privablja milijone obiskovalcev vsako leto. Vendar pa najnovejša študija, izvedena s strani britanske potovalne zavarovalnice QuoteZone, opozarja na temno plat priljubljenih destinacij – povečano nevarnost žeparskih tatvin.

Italija: Epicenter žeparskih tatvin v Evropi

Italija, z njenimi slikovitimi pokrajinami in zgodovinskimi mesti, stoji na vrhu seznama držav z največjim deležem žeparskih tatvin. Raziskava je pokazala, da je Rim, zlasti območja okoli ikoničnih znamenitosti, kot sta vodnjak Trevi in Kolosej, še posebej nevarna za turiste. Z 478 primeri tatvin na milijon obiskovalcev iz Velike Britanije, je ta mesto prepoznano kot eno najbolj tveganih. Poleg Rima sta tudi Milano in Firence mestoma, kjer morajo biti obiskovalci še posebej previdni.

Francija: Pariz v primežu tatov

Tudi v Franciji, še posebej v Parizu, turistične znamenitosti niso imune na problematiko žeparskih tatvin. Z 251 omenjenimi primeri tatvin na milijon britanskih obiskovalcev, je Pariz drugo največje žarišče tatvin v Evropi. Znamenitosti, kot so Eifflov stolp, Slavolok zmage in muzeji, kot sta Louvre in Orsay, so med najbolj ogroženimi. S prihajajočimi olimpijskimi igrami leta 2024 bo mesto še bolj obljudeno, kar povečuje tveganje za tatvine.

Španija in Nemčija: Skupna tveganja za obiskovalce

Tako Španija kot Nemčija izpostavljata podobne statistike, in sicer s 111 primeri tatvin na milijon obiskovalcev. V Španiji je Barcelona, zlasti ulica Las Ramblas in Sagrada Familia, znana po visoki stopnji kriminala povezanega z žeparstvom. V Nemčiji pa je najbolj izpostavljen je Berlin, s posebnim poudarkom na Brandenburških vratih in Reichstagu.

Nizozemska: Amsterdam in njegove pasti

Amsterdam stoji na vrhu nizozemskega seznama nevarnih mest za turiste. Zlasti območje Rdeče luči in popularne turistične destinacije kot so Hiša Anne Frank, Rijksmuseum in Van Goghov muzej, so prepoznane kot vroče točke za žeparje.

Kako se zaščititi med potovanjem

Greg Wilson, ustanovitelj in izvršni direktor Quotezone, ponuja nasvete za varnost med potovanjem. Poudarja, da je ključnega pomena, da smo pozorni. Dragocenosti pustimo v sefu v hotelu in uporabljamo varne torbe. Prav tako svetuje, da nikoli ne puščamo osebnih predmetov brez nadzora, saj lahko to vpliva na odobritev zavarovalnih zahtevkov.

Čeprav so evropska mesta polna čudovitih priložnosti za raziskovanje in doživljanje novih kultur, je pomembno, da ne podcenjujemo tveganja povezanega z žeparstvom. Držite se previdnostnih ukrepov in bodite pozorni, saj lahko to znatno zmanjša možnost neprijetnih izkušenj in omogoči uživanje v potovanju brez nepotrebnih skrbi.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik