To so najboljše vrste krompirja: Katera je za kaj?

ByA.K.

30. januarja, 2024 , ,
Foto: Freepik

To so najboljše vrste krompirja: Katera je za kaj?

Krompir, priljubljena gomoljna rastlina, ki jo najdemo na jedilnikih po vsem svetu, je pravzaprav prava zakladnica raznolikosti. Znanih je več kot 5000 različnih sort krompirja, ki se razlikujejo po svoji obliki, barvi, teksturi, okusu in uporabi v gastronomiji.

Izvor krompirja sega v Ande v Južni Ameriki, kjer je bil prvotno domača rastlina. Danes pa je krompir razširjen po vsem svetu. Poleg klasičnih sort, ki jih vsi dobro poznamo, obstajajo tudi takšne, katerih gomolji in/ali meso so vijolične, modre, oranžne ali rdeče barve.

Nekatere od teh sort so tradicionalno pridelane in gojene že stoletja, medtem ko so druge plod sodobnih dosežkov in križanj. Med slednjimi je tudi francoska sorta Desiree, ki se je uveljavila tudi pri nas, predvsem med hobi vrtnarji.

Med številnimi sortami krompirja se je teh pet najbolj priljubljenih:

Russet Burbank

Ta sorta je postala izjemno priljubljena po vsem svetu zaradi povečanega povpraševanja po ocvrtem krompirčku. Gomolji te sorte so srednje do zelo veliki, podolgovati in valjaste oblike, s rjavo površino in svetlo rumenim, mokastim in čvrstim mesom. Za ekstrakcijo pride po 95 dneh, kar jo uvršča med srednje pozne sorte. Odlikuje jo tudi sposobnost dolgotrajnega skladiščenja, zato se uporablja tako v gospodinjstvih kot tudi v živilski industriji. Po kuhanju ima kremast okus in je najbolj znana za pripravo ocvrtega krompirčka in pire krompirja.

Desiree

Stara sorta krompirja, katere vegetacija traja od 110 do 120 dni. Ima rdečo lupino in rumenkasto meso. Odlikuje jo dolga obstojnost, če je shranjena v ugodnih pogojih, in se uporablja za pripravo različnih jedi, bodisi kuhanih, pečenih ali ocvrtih.

Evolucija

Zelo podobna sorti Kleopatra, a nekoliko bolj prilagojena rahlim in peščenim tlem. Ni primerna za dolgotrajno skladiščenje, a se odlično obnese pri pripravi ocvrtega krompirčka in peko. Ima rdečo kožo.

Arizona:

Zgodnja sorta krompirja z visokimi donosi, ki dobro prenaša spomladanske pozebe. Primerna je za kuhanje in peko ter se lahko prilagodi različnim vrstam tal.

Agata

Ta sorta je cenjena zaradi visoke kakovosti gomoljev, ki so odlični za pripravo pirejev ali peko. Agata je nastala na Nizozemskem, njeni plodovi pa so okrogli. Koža in meso sta obarvana rumeno ter ima sladek okus.

Raznolikost krompirja nas vedno znova navdušuje s svojo raznolikostjo in prilagodljivostjo različnim kulinaričnim potrebam.

vir; Foto: Freepik; Portal24