To so najboljši svetovni potni listi za leto 2024!

ByB.O.

13. januarja, 2024
Seville, Spain Sevilja, Španijafoto: Pexelsfoto: Pexels

To so najboljši svetovni potni listi za leto 2024!

Na četrtletni lestvici svetovnih potnih listov, ki je bila precej spremenjena, si zdaj prvo mesto deli šest držav, ki imajo najvplivnejše potne liste na svetu za leto 2024. Francija, Nemčija, Italija, Japonska, Singapur in Španija se lahko pohvalijo s potnimi listi, ki omogočajo dostop do rekordnih 194 destinacij po vsem svetu brez vizuma ali z vizumom ob prihodu. Ta mejnik, ki je najvišji od uvedbe Henleyjevega indeksa potnih listov pred 19 leti, priča o vse večji svetovni svobodi potovanja. Indeks Henley & Partners oblikuje podjetje s sedežem v Londonu. To podjetje je specializirano za svetovno državljanstvo in bivanje. Uporablja ekskluzivne podatke Mednarodnega združenja za zračni promet (IATA).

V zadnjih petih letih sta na lestvici vztrajno vodila Japonska in Singapur. Med prvimi petimi državami, med katerimi sta tudi evropski državi, kot sta Finska in Švedska, je trenutno lestvica izjemna. Švedska je na drugem mestu skupaj z Južno Korejo, saj ponuja dostop do 193 destinacij. Na tretjem mestu so Avstrija, Danska, Irska in Nizozemska, ki imajo dostop do 192 destinacij.

Na četrtem in petem mestu so Belgija, Luksemburg, Norveška, Portugalska in Združeno kraljestvo ter Grčija, Malta in Švica. Avstralija, Nova Zelandija, Češka in Poljska so se povzpele na šesto mesto, medtem ko si ZDA in Kanada skupaj z Madžarsko delijo sedmo mesto in ponujajo brezvizumski dostop do 188 držav.

Naraščajoča vrzel

Združeni arabski emirati izstopajo kot najbolj izboljšani potni list desetletja, saj so se povzpeli na 11. mesto in od leta 2014 dodali 106 brezvizumskih destinacij. Christian H. Kaelin, predsednik družbe Henley & Partners, opozarja na vse večjo vrzel v globalni mobilnosti med potnimi listi z najvišjimi in najnižjimi ocenami. Od leta 2006 se je povprečno število dostopnih destinacij brez vizuma skoraj podvojilo, in sicer z 58 na 111 v letu 2024. Vendar pa imajo države z najvišjimi ocenami zdaj 166 dostopnih destinacij več kot Afganistan, ki je na dnu seznama in ima brezvizumski dostop le do 28 držav.

Indeks družbe Henley & Partners je eden od več indeksov, ki so jih oblikovala finančna podjetja, da bi ocenila globalne potne liste na podlagi potovalne svobode, ki jo zagotavljajo.

Več indeksov

Indeks potnih listov podjetja Arton Capital, ki se posodablja v realnem času, vključuje 193 držav članic ZN in šest ozemelj. Za razliko od Henleyjevega indeksa zbira podatke s stalnim spremljanjem vladnih portalov, njegov cilj pa je potnikom zagotoviti preproste in ustrezne potovalne informacije. Na lestvici za leto 2024 vodijo Združeni arabski emirati z oceno 180, sledijo jim Nemčija, Španija, Francija, Italija in Nizozemska. Švedska, Finska, Luksemburg, Avstrija in Švica so na tretjem mestu, Združeno kraljestvo in ZDA pa na petem oziroma šestem mestu.

V pregledu družbe Arton Capital za leto 2023 je bila izpostavljena naraščajoča globalna mobilnost regionalnih središč, kot so Hongkong, Macao in Monako, Albanija pa je bila opredeljena kot “vzhajajoča zvezda” zaradi vse večjega povpraševanja po njenih državljanih ter enostavnih potovalnih in delovnih ureditev, ki jih ponujajo različne države.

Najmočnejši potni listi na svetu za leto 2024

  • Francija, Nemčija, Italija, Japonska, Singapur, Španija (194 destinacij)
  • Finska, Južna Koreja, Švedska (193 destinacij)
  • Avstrija, Danska, Irska, Nizozemska (192 destinacij)
  • Belgija, Luksemburg, Norveška, Portugalska, Združeno kraljestvo (191 destinacij)
  • Grčija, Malta, Švica (190 destinacij)
  • Češka, Nova Zelandija, Poljska (189 destinacij)
  • Kanada, Madžarska, Združene države Amerike (188 destinacij)
  • Estonija, Litva (187 destinacij)
  • Latvija, Slovaška, Slovenija (186 destinacij)
  • Islandija (185 destinacij)

Vir; foto: Pexels; Biznis24