To so najpogostejše napake novopečenih staršev

ByAna Koren

7. aprila, 2023 ,
Dojenček [Foto: Pexels]

To so najpogostejše napake novopečenih staršev

Vsi starši delamo napake in se včasih zmotimo. Biti starš je ena najtežjih nalog, s katerimi se lahko soočimo, še posebej v prvih nekaj mesecih, ko v družino šele pride dojenček. Kot pojasnjuje pediater dr. Nilesh Rao, je starševstvo učni proces, v katerem občasno delamo napake in premagujemo ovire. Toda izogibanje nekaterim pogostim napakam, lahko naredi celoten proces prilagajanja novih staršev, lažji in manj stresen.

Panika zaradi vsega

Najpogostejša napaka vsakega novopečenega starša je panika glede vsega. Kot pojasnjuje pediater, starše prva leta starševstva skrbi marsikaj. Dojenčkova prehrana, spanje, jok… Čisto vse jih skrbi.

Dr. Rao pojasnjuje: ”Torej, če ste eden tistih staršev v paniki, nehajte skrbeti o vsem. Skrb zaradi nezaželenih stvari vam ne bo prinesla nič dobrega, pa tudi vašemu otroku ne. Namesto tega ostanite mirni in otroka, redno vodite k zdravniku, naj vam strokovnjaki pojasnijo vaše pomisleke. ”

Zanemarjanje ustne nege

Pediater opozarja, da novopečeni starši pogosto zanemarijo ustno nego svojih otrok, dokler ni prepozno. Ustna higiena je namreč za dojenčke enako pomembna kot za odrasle. Dodaja: ”Kot rečeno, naslednjič obvezno obrišite dojenčkove dlesni z mokro, mehko krpo po tem, ko ste ga nahranili. Na ta način boste preprečili nastanek kariesa in drugih bakterij v otrokovih ustih.”

Ignoriranje partnerja… več na Princesa.si

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Napake, ki jih pri prehrani otroka počno starši

Skrb za otroka pomeni tudi skrb za njegovo prehrano. Nutricionistka Priya Tew je pojasnila nekaj napak, ki jih starši pogosto delajo pri prehrani svojega malčka. Konec lanskega leta starše po Veliki Britaniji opozorili, naj bodo previdni, ko gre za hrano, ki jo kupujejo svojim otrokom. Raziskave so namreč pokazale, da številni izdelki, namenjeni predvsem otrokom, vsebujejo večje količine sladkorja od priporočenih.

V pomoč staršem je nutricionistka Tew odkrila več napak, ki jih delajo številni starši, ko gre za prehranjevalne navade njihovih otrok… več tukaj.