To so neverjetne zdravstvene koristi acai jagod!

Vsi smo že slišali za borovnice in maline, vendar pa se acai jagode izkažejo za pravo prehransko bogastvo, ki izvira iz amazonskega pragozda v Južni Ameriki. Z modrikasto vijolično barvo in podobno velikostjo ter obliko kot velike borovnice so postale priljubljene kot “superhrana”. Če ste zdravstveno ozaveščeni posameznik, bi morda želeli razmisliti o vključitvi teh jagod v svojo prehrano. Preden to storite, pa si oglejmo nekaj neverjetnih zdravstvenih koristi acai jagod.

Kakšne so prednosti acai jagod?

Acai jagode so polne bistvenih hranil, vključno z antioksidanti, vlakninami, zdravimi maščobami, vitaminom C in vitaminom A ter minerali, kot sta kalij in kalcij. Prav tako so bogati z zdravimi maščobami in imajo nizko vsebnost sladkorja, skupaj s številnimi minerali in spojinami, kot so antociani. Koristne so za vaše zdravje:

Antioksidanti za zaščito celic

Acai jagode so bogate z antioksidanti, ki pomagajo zaščititi celice pred oksidativnimi poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Antioksidanti zmanjšujejo tveganje za razvoj kroničnih bolezni, kot so rak, sladkorna bolezen in bolezni srca.

Zdrava koža

Antioksidanti v jagodah acai spodbujajo zdravo kožo in lahko zmanjšajo znake staranja z bojem proti oksidativnemu stresu. Ta lastnost naredi acai jagode koristne za ohranjanje mladostnega videza kože.

Podpora zdravju srca

Zdrave maščobe in antioksidanti v acai jagodah lahko prispevajo k zniževanju ravni holesterola in izboljšanju splošnega zdravja srca.

Uravnavanje telesne teže

Čeprav ni zadostnih znanstvenih dokazov za trditve o hujšanju, vlaknine v acai jagodah lahko pripomorejo k občutku sitosti, kar lahko olajša proces izgube teže.

Izboljšanje zdravja možganov

Antociani, bogato prisotni v jagodah acai, lahko zmanjšajo oksidativni stres in vnetje, kar koristi zdravju možganov. Čeprav ne morejo preprečiti možganskih bolezni, lahko zmanjšajo tveganje za nekatere bolezni, povezane s staranjem.

Kako vključiti acai jagode v prehrano?

Acai jagode so na voljo v obliki zamrznjenega pireja, posušenega prahu ali prehranskih dodatkov. Preizkusite naslednje načine:

Smoothie sklede: Zmešajte zamrznjen pire acai z drugim sadjem za okusno in hranljivo smoothie skledo.

Acai sklede: Ustvarite gosto, sladoledu podobno skledo z mešanjem pireja acai s tekočino in dodatki, kot so banane in oreščki.

Acai dodatki: Acai dodatke lahko vzamete v obliki kapsul ali praškov po nasvetu zdravnika.

Kljub vsem koristim je pomembno, da acai jagode uživate zmerno. Poleg tega bodite pozorni na morebitne alergijske reakcije in ohranjajte uravnoteženo prehrano.

vir ; Foto: Freepik ; Portal24