To so presenetljivi razlogi zakaj Evropejci ne gredo na dopust!

ByAna Koren

20. junija, 2024 ,
Dopust [Foto: Freepik]

To so presenetljivi razlogi zakaj Evropejci ne gredo na dopust!

Odhod na dopust je eden najboljših načinov za zmanjšanje stresa, izboljšanje razpoloženja in odvajanje od tehnologije. Vendar pa nova študija razkriva, da mnogi Evropejci, zlasti mladi, trpijo zaradi “pomanjkanja dopusta”. Spletna stran za rezervacije potovanj Expedia je objavila poročilo, ki razkriva zaskrbljujoče podatke o tem, kako mladi v nekaterih evropskih državah občutijo pomanjkanje dopusta.

Generacija Z – najbolj prikrajšana za Dopust

Poročilo Expedia 24th Vacation Deprivation je pokazalo, da je generacija Z (rojeni med sredino 1990-ih in začetkom 2010-ih) po vsem svetu bolj prikrajšana za počitnice kot katera koli druga generacija. V Združenem kraljestvu 70 odstotkov najmlajših delavcev trdi, da so prikrajšani za dovolj dopusta, v primerjavi z 38 odstotki baby boomerjev (rojeni med letoma 1946 in 1964). V Franciji je ta razlika še večja. 82 odstotkov generacije Z namreč meni, da nimajo dovolj dopusta, medtem ko se tako počuti 55 odstotkov baby boomerjev.

Največji premik v pomanjkanju dopusta je zaznati v Nemčiji, kjer je odstotek prikrajšanih za dopust narasel za 14 odstotkov glede na prejšnje leto. Kar 84 odstotkov Nemcev se počuti prikrajšanih za dopust, kar jih uvršča na prvo mesto na svetu, sledijo jim Francozi s 69 odstotki. Čeprav imajo mladi Nemci povprečno pol dneva več počitnic kot starejši delavci, so lani pustili neizkoriščenih približno štiri dni dopusta, medtem ko so baby boomerji izkoristili skoraj vse dni.

FOMO in krivda

Eden glavnih razlogov, zakaj si mladi težko vzamejo dopust, je FOMO (strah pred zamudo). Več kot polovica delavcev generacije Z v Združenem kraljestvu (53 odstotkov) preživi šest mesecev ali več brez počitnic. Bojijo se namreč, da bi med njihovo odsotnostjo v službi sprejeli pomembne odločitve ali da bi kolegi imeli prednost. V Nemčiji se podobno počuti približno vsak drugi mlad delavec.

Poleg FOMO-ja je krivda še en dejavnik, ki preprečuje mladim, da bi si vzeli dopust. V Združenem kraljestvu se 52 odstotkov generacije Z počuti krive, ker njihovi sodelavci morajo prevzeti njihove naloge med njihovo odsotnostjo, 50 odstotkov pa se jih mora opravičiti za dopust. V Franciji se 50 odstotkov mladih delavcev počuti enako, v primerjavi s 14 odstotki starejših delavcev.

Po poročilu Expedia se 56 odstotkov Britancev počuti prikrajšanih za dopust, kar je 10 odstotkov več kot pred petimi leti. Skoraj vsak peti Britanec je lani preživel celo leto brez počitnic. Zanimivo je, da se Britanke počutijo bolj prikrajšane za počitnice kot moški (57 odstotkov v primerjavi s 54 odstotki). Glavni razlogi za to so preobremenjenost z delom, prihranek časa za nepričakovan dopust in varčevanje za večje potovanje.

Skoraj 90 odstotkov Britancev podpira prehod na 4-dnevni delovni teden, saj bi s tem pridobili več osebnega časa za sestanke, gospodinjska opravila in projekte. Četrtina anketiranih meni, da bi ta dodaten čas izkoristili za potovanja.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik