To so simptomi možganske kapi, jih poznate?

ByA.K.

27. januarja, 2024 , ,
Foto: Freepik

To so simptomi možganske kapi, jih poznate?

Možganska kap je tretji najpogostejši vzrok smrti. Takojšnje ukrepanje je ključnega pomena za preprečevanje trajnih poškodb možganov, zato je nujno, da se zavedamo simptomov kapi in se nanje odzovemo pravočasno. Znake, ki kažejo na to nevarno stanje, je zelo težko prepoznati, zato je poznavanje opozorilnih znakov ključno.

Dejstva o možganski kapi

Ko se možganska kap zgodi, pride do prekinitve krvnega obtoka v možganih, kar povzroči poškodbe možganskih celic. Hitra odzivnost je ključna, saj dlje ko možgani ostanejo brez kisika, večje so poškodbe. Pomembno je poudariti, da možganske kapi ne doletijo samo starejših oseb; lahko prizadenejo tudi posameznike, mlajše od 65 let.

Ženske imajo statistično več možganskih kap kot moški, vendar so dejavniki tveganja, kot so visok krvni tlak, kajenje in visok holesterol, pomembni za oba spola. Ljudje s srčnimi boleznimi so še posebej ogroženi.

Opozorilni znaki za možgansko kap, ki jih morate poznati

Strokovnjaki za možgansko kap so razvili preprosto zapomnljivo kratico, ki vam pomaga hitro prepoznati znake možganske kapi… več na Senior24.

Foto: Freepik; Portal24

Ne spreglejte…

Popularnost avokada pada, gurmani iščejo okolju prijaznejše alternative

Avokado, tisti zeleni tropski sadež iz deževnih gozdov Srednje in Južne Amerike, ki se je v zadnjih desetletjih zavihtel v sam vrh kulinaričnih trendov, zdaj doživlja padec priljubljenosti. Kljub stoletni prisotnosti v tamkajšnjih kuhinjah je postal prava senzacija šele v tem desetletju, vendar se zdi, da je njegova dominacija na svetovnih krožnikih vse bolj ogrožena… več tukaj.