To so trenutno najbolje plačani športniki na svetu!

Messi [Foto: Wikimedia/Kirill Venediktov]

To so trenutno najbolje plačani športniki na svetu!

Na vrhu Forbesovega seznama najbolje plačanih športnikov na svetu, čeprav morda že proti koncu svoje kariere, še vedno kraljuje Cristiano Ronaldo. S svojo ogromno plačo v Savdski Arabiji je zvezdnik v zadnjih 12 mesecih zaslužil kar 260 milijonov dolarjev. Od tega je 200 milijonov dolarjev prejel s klubsko pogodbo z Al-Nassrjem, preostalih 60 milijonov pa izven igrišča.

Na Forbesovem seznamu je 39-letni Ronaldo tako že četrtič prevzel vodilno mesto. Sledita mu golfist Jon Rahm, ki se je decembra pridružil LIV Golf Touru s podporo Savdske Arabije, in napadalec Interja iz Miamija, Lionel Messi.

Rahm je po izračunih Forbesa v zadnjem letu zaslužil 218 milijonov dolarjev, od tega 198 milijonov dolarjev z igralskimi plačami. Messi pa je zaslužil skupno 135 milijonov dolarjev, pri čemer je več kot polovica (70 milijonov dolarjev) prišla izven igrišča.

Ronaldo je eden od štirih savdskih nogometašev, ki so se uvrstili med 50 najbolje plačanih športnikov. Svojo kariero pri Al-Nassrju je začel januarja 2023, to sezono pa naj bi klub končal na drugem mestu v savdski profesionalni ligi za Al-Hilalom.

Po podatkih Forbesa so prvič v zgodovini vsi izmed desetih najbolje plačanih športnikov zaslužili več kot 100 milijonov dolarjev, kar skupaj znaša rekordnih 1,38 milijarde dolarjev.

Med prvih deset so se uvrstili tudi igralci lige NBA, LeBron James, Giannis Antetokounmpo in Steph Curry, ter nogometaši Neymar, Karim Benzema (oba igrata za savdska kluba) in Kylian Mbappé. Lamar Jackson, športni branilec Baltimore Ravens, je najboljši igralec NFL na 10. mestu.

Opazno je, da se prvič po letu 2019 nobena ženska ni uvrstila med prvih 50 Forbesovega seznama. Od leta 2012 so to uspelo le Sereni Williams, Mariji Šarapovi, Li Na in Naomi Osaki.

Forbesova metodologija za ta seznam vključuje pogovore z industrijskimi poznavalci, novice in baze podatkov o plačah, kot je Spotrac. Vse številke so pretvorjene v ameriške dolarje po trenutnem menjalnem tečaju.

Forbesova lestvica 10 najbolje plačanih športnikov v letu 2024:

  • Cristiano Ronaldo (nogomet) – 260 milijonov dolarjev
  • Jon Rahm (golf) – 218 milijonov dolarjev
  • Lionel Messi (nogomet) – 135 milijonov dolarjev
  • LeBron James (košarka) – 128,2 milijona dolarjev
  • Giannis Antetokounmpo (košarka) – 111 milijonov dolarjev
  • Kylian Mbappé (nogomet) – 110 milijonov dolarjev
  • Neymar (nogomet) – 108 milijonov dolarjev
  • Karim Benzema (nogomet) – 106 milijonov dolarjev
  • Steph Curry (košarka) – 102 milijona dolarjev
  • Lamar Jackson (nogomet) – 100,5 milijona dolarjev

[Vir: CNN]; Portal24; Foto: Wikimedia/Kirill Venediktov