To so veljaki, ki so se družili s pedofilom Epsteinom

ByAna Koren

3. maja, 2023 , ,

To so veljaki, ki so se družili s pedofilom Epsteinom

Zdi se, da je krog ljudi, povezanih z Jeffreyjem Epsteinom še leta po tem, ko je že bil obsojen zaradi spolnih zločinov, širši, kot se je doslej poročalo. Na takšen zaključek kažejo številni dokumenti, ki opisujejo njegov urnik.

Glede na dokumete je imel William Burns, direktor Cie od leta 2021 dalje, leta 2014, ko je bil namestnik državnega sekretarja, tri načrtovana srečanja z Epsteinom. Najprej sta se srečala v Washingtonu, nato pa je Burns obiskal Epsteinovo hišo na Manhattnu, piše The Wall Street Journal. 

Kathryn Ruemmler, svetovalka Bele hiše pod predsednikom Barackom Obamo, je imela z Epsteinom v letih po tem, ko je službovala v Beli hiši in preden je leta 2020 postala odvetnica pri skupini Goldman Sachs, več deset srečanj. 

Leon Botstein, predsednik Bard Collegea, je Epsteina povabil v kampus, ta pa je nato tja pripeljal skupino mladih gostov. 

Noam Chomsky, profesor, pisatelj in politični aktivist, naj bi leta 2015 letel z Epsteinom na večerjo v njegov dom na Manhattnu.

Noben od teh imen ni v Epsteinovi, zdaj javni, “črni knjigi” stikov ali v dostopnih dokumentih o potnikih, ki so leteli z njegovim zasebnim letalom. Dokumenti kažejo, da je Epstein z vsakim od njih organiziral več srečanj. Srečanja so bila organizirana potem, ko je Epstein leta 2008 služil kazen v zaporu zaradi spolnega prestopka, v katerega je bila vpletena najstnica. Torej potem, ko je že bil registriran kot storilec spolnega prestopka. Dokumenti, ki vključujejo na tisoče e-poštnih sporočil in urnikov od leta 2013 do 2017, še danes niso javno objavljeni.

Dokumenti namena večine srečanj ne razkrivajo. Pri Wall Street Journal niso mogli preveriti, ali so bili vsi sestanki tudi načrtovani.

Nameni obiskov

Večina omenjenih ljudi je povedala, da so Epsteina obiskali zaradi razlogov, povezanih z njegovim bogastvom in povezavami. Več jih je izrazilo mnenje, da je odslužil svojo kazen in bil rehabilitiran. Botstein pravi, da je poskušal prepričati Epsteina, da bi doniral njegovi šoli. Chomsky je dejal, da sta z Epsteinom razpravljala o političnih in akademskih temah.

Burns se je z Epsteinom srečal pred desetletjem, ko se je pripravljal zapustiti vladno službo, je povedala tiskovna predstavnica Cie Tammy Kupperman Thorp. “Direktor ni vedel ničesar o njem, razen tega, da je bil predstavljen kot strokovnjak za sektor finančnih storitev in da je ponujal splošne nasvete pri prehodu v zasebni sektor. Nobenega posebnega odnosa nista imela,” je dejala.

Ruemmlerjeva je imela z Epsteinom, v zvezi z njeno vlogo v odvetniški družbi Latham&Watkins LLP, poklicni odnos. Ni potovala z njim, je dejal tiskovni predstavnik Goldman Sachsa. Epstein jo je predstavil potencialnim pravnim strankam, kot je npr. soustanovitelj Microsofta Bill Gates, je dejal tiskovni predstavnik. “Žal mi je, da sem kdaj poznal Jeffreyja Epsteina,” je dejal Ruemmler. Tiskovna predstavnica Latham&Watkins je dejala, da Epstein ni njihova stranka.

Leta 2006 je bil Epstein na Floridi javno obtožen spolne zlorabe deklet, ki so bile stare le 14 let. FBI in policija sta preiskala zadeve in Epstein je leta 2008 s tožilci dosegel dogovor o priznanju krivde. Izognil se je zveznim obtožbam in priznal krivdo za napeljevanje in zvodništvo mladoletnic v prostitucijo. Registriral se je kot spolni prestopnik in odsedel približno 13 mesecev.

Primer Epstein

Epsteinov primer je takrat vzbudil veliko medijske pozornosti. Mediji v ZDA in tujini so poročali o obtožbah mladoletnih deklet in mladih žensk. Leta 2006 je več politikov Epsteinu vrnilo donacije. Nekateri kolegi so se od njega distancirali. Njegova največja znana stranka, maloprodajni milijarder Leslie Wexner, je pozneje povedal, da je leta 2007 prekinil stike z njim. Njegova banka JPMorgan Chase je pozneje objavila, da je leta 2013 zaprla njegove račune, čeprav so se nekateri bankirji še leta srečevali z njim.

Leta 2015 je Virginia Giuffre Epsteina javno obtožila, da jo je v najstniških letih spolno zlorabljal ter jo silil v spolne odnose z vplivnimi ljudmi, vključno z britanskim princem Andrewom. Princ Andrew je zanikal obtožbe. Lani (l.2022) se je z Giuffre poravnal zaradi spolne zlorabe.

Srečanja na Manhattnu

Kljub njegovi negativni podobi v medijih so bili Epsteinovi dnevi od jutra do večera zapolnjeni s srečanji z uglednimi ljudmi, kažejo dokumenti. Bile so večerje v newyorških restavracijah, sestanki v luksuznih hotelih in druženja v pisarnah prestižnih odvetniških pisarn. Številni sestanki so potekali tudi v Epsteinovi hiši na Manhattnu.

Leta 2019 so tožilci izjavili, da je prav v tej hiši Epstein leta spolno zlorabljal svoje žrtve, med katerimi so bile številne mladoletne. Nekaterim od njih je plačal, da so za spolne dejavnosti pridobile svoje prijateljice.

Tožilci so Epsteina leta 2019, potem ko Miami Herald poročal o številnih ženskah, ki so trdile, da so bile zlorabljene, obtožili trgovine z ljudmi zaradi spolne namene. Tistega leta je Epstein v newyorškem zaporu, medtem ko je čakal na sojenje, umrl. Dežurni zdravnik je ugotovil, da je šlo za samomor.

Burns

67-letni Burns, karierni diplomat in nekdanji veleposlanik v Rusiji, se je z Epsteinom srečal leta 2014, ko je bil ta namestnik državnega sekretarja. V avgustu 2014 je bilo načrtovano kosilo v pisarni odvetniške pisarne Steptoe&Johnson v Washingtonu. Dokumenti tudi kažejo, da je Epstein septembra z Burnsom na njegovem domu načrtoval dve večerni srečanji. Po enem od dogovorjenih sestankov je Epstein poskrbel, da je Burnsa na letališče odpeljal njegov voznik.

Burns se spominja, da ju je v Washingtonu predstavil skupni prijatelj in da se je z Epsteinom enkrat na kratko srečal v New Yorku. Thorp pa je dejal: “Ravnatelj se ne spomni nobenega drugega stika, vključno z letališkim prevozom.”

Oktobra 2014, je Burns odstopil z zunanjega ministrstva in postal predsednik Fundacije Carnegie za mednarodni mir. Fundacijo Carnegie je vodil vse dokler ga predsednik Biden v začetku leta 2021 ni imenoval za direktorja Cie.

Rummler

Dokumenti kažejo, da je Epstein nekatere svoje goste dobro poznal. Za srečanje z Ruemmlerjevo je naročil, naj imajo pri roki avokadove suši zvitke. Obiskal je vsa stanovanja, ki jih je nameravala kupiti. Oktobra 2014 je Epstein vedel za njene potovalne načrte in pomočniku rekel, naj preveri njen let: “Poglejte, ali je sedež v prvem razredu. Če je, naj ga dobi.”

Leta 2014 je Epstein poklical Ruemmlerjevo nekaj tednov po tem, ko je zapustila Belo hišo. Epstein je avgusta 2014 z njo načrtoval kosilo na svojem domu, nato pa je sledila vrsta srečanj, da bi jo predstavil širšemu krogu svojih znancev. Ruemmler je spoznala Epsteina, potem ko jo je poklical, da bi jo vprašal, ali bi bila zainteresirana za zastopanje Gatesa in fundacije Bill & Melinda Gates, je povedal tiskovni predstavnik Goldman Sachsa.

Epstein in njegovo osebje so razpravljali o tem, ali bi Ruemmlerjevi bilo neprijetno ob prisotnosti mladih žensk, ki so delale kot gospodinje, kažejo dokumenti. Ženske so Epsteinu dvakrat poslale e-pošto in ga vprašale, ali naj se izogibajo hiši, medtem ko je Ruemmlerjeva tam. Epstein je eni od žensk rekel, da je noče v bližini, drugi pa je rekel, da to ni problem. Tiskovni predstavnik Goldmana je dejal, da Ruemmlerjeva v hiši ni videla ničesar, kar bi jo skrbelo.

Pogodba vredna 25 milijonov dolarjev

Epstein je Ruemmlerjevo povezal tudi z Ariane de Rothschild, ki je zdaj izvršna direktorica švicarske zasebne banke Edmond de Rothschild Group. Banka je najela odvetniško družbo Latham&Watkins, da ji pomaga pri regulativnih vprašanjih v ZDA.

De Rothschild

De Rothschild, ki se je poročila v ugledno bančniško družino, je imela več kot ducat srečanj z Epsteinom. Prosila ga je za pomoč pri najemu in opremljanju. Z njim se je pogovarjala o poslovnih aktivnostih. Septembra 2013 je Epstein Ariane De Rothschild poslal e-pošto, da bi jo prosil za pomoč pri iskanju novega pomočnika.

“Poizvedela bom,” je odgovorila De Rothschild. Dokumenti kažejo, da je leta 2014 in 2015 v Epsteinovem imenu kupila predmete na dražbi v vrednosti skoraj milijon dolarjev.

De Rothschild je bila imenovana za predsednika banke januarja 2015. Tistega oktobra sta z Epsteinom sklenila 25 milijonov dolarjev vreden posel, po katerem bi njegovo podjetje Southern Trust banki zagotovilo “analizo tveganja in pomoč pri izvajanju in uporabi določenih algoritmov”.

Po aretaciji Epsteina leta 2019 je banka dejala, da De Rothschild ni nikoli srečala Epsteina in z njim ni imela nobenih poslov. Banka je kasneje za The Wall Street Journal dejala, da je bila njena prejšnja izjava napačna. De Rothschild naj bi se srečala z Epsteinom kot del svojih običajnih dolžnosti v banki med letoma 2013 in 2019, Epstein pa je banko predstavil ameriškim finančnim voditeljem, priporočil odvetniške pisarne in zagotovil nasvete glede davkov in tveganj.

“Epstein je osebno večkrat prosil za nasvete in storitve v zvezi z upravljanjem premoženja,” so sporočili iz banke. De Rothschild ni bila seznanjena z nobenim sodnim postopkom proti Epsteinu. “Prav tako ni bila seznanjen z nobenimi težavami v zvezi z njegovim osebnim ravnanjem”, so sporočili iz banke. Izjave je banka dala, ko je izvedela za njegovo obnašanje, in je izrazila “podporo in sočustvovanje z žrtvami.”

Srečanja z direktorjem podjetja Henryjem Kissingerjem in Chomskim

Eno od Epsteinovih načrtovanih srečanj z De Rothschildovo januarja 2014 je vključevalo še enega njegovih rednih gostov: Joshuo Cooper Rama, takratnega izvršnega direktorja svetovalnega podjetja Henryja Kissingerja. Dokumenti kažejo, da je Epstein od leta 2013 do 2017 načrtoval več kot ducat sestankov z Ramo, ki je bil takrat član upravnih odborov Starbucksa in FedExa. Epstein je imel pripravljene posebne obroke, ker je mislil, da je Ramo vegetarijanec.

Številni Ramovi sestanki z Epsteinom so bili načrtovani zvečer, običajno po 17. uri. Ramo je bil septembra 2013 povabljen tudi na zajtrk v Epsteinovo hišo z nekdanjim izraelskim premierjem Ehudom Barakom, še enim pogostim gostom. Ramo je še vedno v upravnem odboru FedExa in je pred kratkim odstopil iz Starbucksa. Na prošnje WSJ za komentar se ni odzval. Kissingerjeva tiskovna predstavnica je dejala, da ni vedel, da se Ramo sestaja z Epsteinom.

Epstein je s Chomskim, ko je bil profesor na tehnološkem inštitutu v Massachusettsu v letih 2015 in 2016, organiziral več srečanj. Na vprašanje o njegovem odnosu z Epsteinom je Chomsky po elektronski pošti odgovoril: “Prvič, to ni nikogaršnja stvar. Drugič, poznal sem ga in občasno sva se srečala.”

Marca 2015 je Epstein načrtoval srečanje s Chomskim in profesorjem univerze Harvard Martinom Nowakom ter drugimi akademiki. Chomsky je dejal, da so imeli več sestankov na Nowakovem raziskovalnem inštitutu, da bi razpravljali o nevroznanosti in drugih temah. Dva meseca pozneje je Epstein nameraval s Chomskim in njegovo ženo ter filmskim režiserjem Woodyjem Allenom in njegovo ženo Soon-Yi Previn na večerjo, kažejo dokumenti.

“Če bi bil let, v kar dvomim, bi bil iz Bostona v New York, torej 30 minut. Nisem vas dolžan obveščati o večeru, preživetim z velikim umetnikom,” je dejal Chomsky.

Donacije

Epstein je MIT-u med letoma 2002 in 2017 doniral najmanj 850.000 dolarjev, Harvardu pa več kot 9,1 milijona dolarjev od leta 1998 do 2008. Harvard je leta 2021 objavil, da je Nowaka kaznoval zaradi kršitve univerzitetnih pravil pri poslovanju z Epsteinom in zaprl raziskovalni center, ki ga je vodil in katerega je financiral Epstein. MIT je izjavil, da je neprimerno sprejemati Epsteinova darila. MIT je pozneje doniral 850.000 dolarjev neprofitnim organizacijam, ki podpirajo žrtve spolne zlorabe.

V intervjuju leta 2020 za podkast “dunc tank” je Chomsky dejal, da so ljudje, ki jih je imel za hujše od Epsteina, donirali denar MIT-u. Ni omenil nobenega svojega srečanja z Epsteinom. 

Chomsky je za The Wall Street Journal povedal, da je bilo v času njunih srečanj “znano, da je bil Jeffrey Epstein obsojen za kaznivo dejanje. Da je odslužil kazen ter da je zato čist po ameriški zakonodaji in standardih.”

vir Foto: Wikimedia (montaža)