To živilo povečuje tveganje za sladkorno bolezen tipa 2

ByAna Koren

19. januarja, 2023

To živilo dokazano povečuje tveganje za sladkorno bolezen tipa 2

Najljubša mesna poslastica mnogih ljudi bi lahko povečala tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, opozarjajo znanstveniki. Francoski raziskovalci so odkrili, da kemikalije za konzerviranje, ki jih največ najdemo v slanini, povečajo stopnjo obolelih za to boleznijo.

Njihova študija je 12 let spremljala prehrano in stopnjo sladkorne bolezni pri več kot 104.000 ljudeh. Rezultati so pokazali, da je pojav sladkorne bolezni tipa 2 celo za 27 odstotkov večji pri tistih, ki so uživali velike količine nitritov oziroma tako imenovanega konzervansa. Slednjega največ ga najdemo v slanini, klobasah, šunki in salamah.

Vodilni avtor študije dr. Bernard Srour z univerze Sorbonne Paris Nord je dejal, da bi morali ljudje omejiti uživanje hrane, ki vsebuje sporne dodatke, vključno z natrijevim nitritom.

“Ti rezultati zagotavljajo nove dokaze o potrebi po zmanjšanju uporabe nitritnih dodatkov v predelanem mesu v živilski industriji,” pojasnjuje Srour. Srour dodaja, da nedavne študije povezujejo tudi uživanje slanine in drugih mesnih izdelkov s povečanim tveganjem za debelega črevesa, raka dojke in debelega črevesa, prostata.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Imate pogosto mrzle roke, to je  lahko znak resnih bolezni

Imate pogosto mrzle roke, to je  lahko znak resnih bolezni. Normalno je, da imate občasno mrzle roke, še posebej, ko je zunaj hladneje. Ko pa se to stanje pogosteje pojavi ali ko se spremeni tudi barva kože, gre lahko za bolezen, ki omejuje pretok krvi v rokah, poroča klinika Cleveland.

Simptomi, ki se najpogosteje pojavljajo pri mrzlih rokah in lahko kažejo na kakšne resnejše zdravstvene težave, so mrzle noge, sprememba barve kože na rokah v rumeno, rdečo ali brezbarvno, mravljinčenje rok in nog, ozebline oz. trda koža.

Raynaudova bolezen

To je pravzaprav ena najpogostejših motenj, ki prizadene predvsem arterije, ki prenašajo kri iz srca v druge dele telesa… več tukaj.