To živilo spodbuja hujšanje, krepi imunski sistem in zmanjšuje tveganje za bolezni srca

Poleg tega, da je proso enostavno za pripravo, je tudi okusno živilo, ki prispeva k ohranjanju zdravja našega telesa. Redno uživanje prosa prinaša številne zdravstvene koristi. Raziskave so pokazale, da proso krepi našo imunost.

Dietetiki pojasnjujejo, da je proso odličen vir antioksidantov in zato velja za sredstvo za krepitev imunosti. Učinkovito namreč pomaga pri izločanju škodljivih radikalov iz telesa, čisti telo toksinov ter pomaga pri izločanju toksinov in nevtralizaciji encimov v organih. Tako preprečuje različne zdravstvene težave.

Redno uživanje prosa poleg krepitve imunosti spodbuja tudi hujšanje in vzdrževanje želene telesne teže. Proso pomaga pri hujšanju predvsem zato, ker je nizkokalorično in ne vsebuje glutena. Dietetiki poudarjajo, da lahko to živilo zaradi visoke vsebnosti kompleksnih ogljikovih hidratov pomaga ljudem, ki skrbijo za svoje zdravje, saj spodbuja hujšanje, torej pospešuje presnovo. Prav tako proso znižuje raven holesterola in ohranja našo telesno težo pod nadzorom.

Proso ima tudi visoko vsebnost vlaknin, ki pomagajo ohranjati zdravje naše prebave in preprečujejo težave z zaprtjem, drisko ali napenjanjem, dokazano pa zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in vse bolezni krvožilnega sistema.

Proso je žito, ki se uporablja kot prehranska sestavina v različnih kulturah po vsem svetu. Gre za majhna, okrogla zrna, ki so običajno bele, rdeče ali rumene barve. Proso se lahko uporablja za pripravo kaš, juh, kruha, testenin, sladic in drugih jedi. Je bogat vir beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov, kot so železo, magnezij, fosfor in cink. Proso je tudi brezglutensko žito, zato je primerno za ljudi s celiakijo ali občutljivostjo na gluten.

vir Foto: Pixabay Portal24