Toksično starševsko vedenje, ki škoduje otroku

ByAna Koren

6. maja, 2023

Opozorilo o toksičnem starševskem vedenju, ki škoduje otroku

Terapevtka odkrije strupeno stvar, ki jo starši pogosto počnejo in škoduje otroku. Starši občasno povsem nezavedno naredijo stvari, ki škodujejo telesnemu in psihičnemu stanju njihovega otroka. Družinska terapevtka Whitney Goodman svari pred tem. Razkriva toksično stvar, ki jo starši pogosto počnejo in ki otroku v marsičem škoduje. Meni namreč, da je prepir s partnerjem ena najslabših stvari, ki jih starši lahko naredijo pred otroki.

Goodmanova pravi: ”Če zakonska zveza ni harmonična, torej partnerski odnosi oziroma zakon ni dober in varen temelj družine, to resno škodi otrokom, ki odraščajo ob prepirih staršev.” Ugotavlja, da potem otroci menijo, da se morajo odločiti ali so na materini ali očetovi strani.

Terapevtka opozarja: ”Otroci iščejo in potrebujejo določeno varnost in ne bodo imeli nikakršne varnosti ali stabilnosti, če se njihovi starši nenehno prepirajo in nimajo stabilnega in spoštljivega odnosa.”

Foto: Pexels Princesa.si

Ne spreglejte…

Kateremu slogu starševstva sledijo najuspešnejši starši

Ker otroci ne pridejo s priročniki, se starši pogosto trudijo vzgojiti duševno močne, razvite in uspešne otroke. Nekateri so strogi, drugi popustljivi. Nekateri so pozorni, drugi oddaljeni.

Otroška psihologinja Francyne Zeltser trdi, da raziskave kažejo, da je najboljši stil starševstva avtoritativen. Starši, ki sledijo temu slogu, bodo bolj verjetno vzgojili samostojne, neodvisne in socialno kompetentne otroke.

Tudi otroci avtoritarnih staršev niso imuni na težave z duševnim zdravjem, težave v odnosih, zlorabo substanc, slabo samoregulacijo ali nizko samospoštovanje. Se pa te lastnosti pogostejše pri otrocih staršev, ki strogo uporabljajo avtoritarno, permisivno ali nevpleteno starševstvo… več tukaj.