Tomaž Vesel na poti do mesta evropskega komisarja: Vlada začela postopek

Tomaž Vesel [Foto: Zajem zaslona]

Tomaž Vesel na poti do mesta evropskega komisarja: Vlada začela postopek

Na seji je vlada začela razpravo in obravnavo predloga kandidature Tomaža Vesela za bodočega evropskega komisarja iz Slovenije. Čeprav predloga še ni posredovala v Državni zbor (DZ), bo postopek lahko nadaljevala po prejemu poziva za posredovanje imena komisarskega kandidata s strani pristojnih institucij EU, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Po veljavni slovenski zakonodaji vlada predlaga kandidata za evropskega komisarja, ki se nato predstavi delovnemu telesu DZ, pristojnemu za evropske zadeve. To telo glasuje in poda mnenje z obrazložitvijo, ki pa za vlado ni zavezujoče. Po prejemu mnenja in pred posredovanjem predloga kandidata EU institucijam, vlada o predlogu obvesti DZ. Pred imenovanjem komisarskih kandidatov jih čaka zaslišanje v pristojnih odborih Evropskega parlamenta v Bruslju, o celotni komisiji pa nato glasuje Evropski parlament na plenarnem zasedanju.

Presenečeni koalicijski partnerci

Premier Robert Golob je Tomaža Vesela, nekdanjega predsednika računskega sodišča, kot kandidata za evropskega komisarja predstavil že pred evropskimi volitvami na dogodku največje vladne stranke Gibanje Svoboda. Postopek imenovanja, ki ga je vlada začela danes, naj bi bil zaključen v prihodnjem mesecu. Kljub temu, da je premier Golob ob predstavitvi Vesela nekoliko presenetil koalicijski partnerici SD in Levico, večjih presenečenj pri glasovanju na vladi ne pričakujejo. Vesel se je pred evropskimi volitvami sestal s predstavniki koalicijskih partnerjev, pri čemer večjih zadržkov niso izrazili. SD je napovedala podporo Veselovi kandidaturi, Levica pa se bo o podpori izrekla po volitvah.

Premierji in predsedniki držav članic EU, vključno s premierjem Golobom, bodo v četrtek v Bruslju nadaljevali pogajanja o razdelitvi vodilnih položajev v institucijah EU po nedavnih evropskih volitvah. Nov mandat na čelu Evropske komisije se obeta Ursuli von der Leyen. Golob je že ob robu aprilskega vrha EU dejal, da se bo zavzemal za resorje, ki so za Slovenijo pomembnejši od trenutnega resorja, ki ga zaseda Janez Lenarčič. Ta je trenutno pristojen za krizno upravljanje. Premier je Vesela označil za zelo znanega kandidata z bogato kariero, ki bi bil primeren za resorje, kot so proračun, javna naročila in finance.

Vesel je ob napovedi kandidature izrazil zanimanje za resorje s področja financ, konkurence in demokracije.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Zajem zaslona