Top razlogi, zakaj bi morali po obroku na sprehod

ByA.K.

30. decembra, 2023 ,
Foto: Freepik

Top razlogi, zakaj bi morali po obroku na sprehod

Občutek teže po obilnem obroku je dobro poznana izkušnja in pogosto odvrača od kakršnekoli telesne dejavnosti. Vendar je hoja po jedi lahko odlična praksa z velikimi koristmi za naše zdravje. Doktorica osteopatske medicine Heather Viola je izpostavila pet prepričljivih razlogov, zakaj bi morali vsi razmisliti o tem, da gremo po vsakem obroku, ne glede na to, ali je zajtrk, kosilo ali večerja na sprehod.

1. Izboljšana prebava: Mnogi se srečujejo z neprijetnimi prebavnimi težavami po jedi, kot so napihnjenost, zaprtje ali refluks kisline. Hitra desetminutna hoja po jedi lahko pomaga pri lajšanju teh simptomov. “Hoja po jedi spodbuja aktivnost želodca in črevesja, kar pospeši prehajanje hrane skozi prebavni sistem,” je pojasnila Viola.

2. Zmanjšano tveganje za bolezni srca: Redna telesna aktivnost je ključna za zdravje srca, tudi kratek 10 do 15-minutni sprehod po obroku pa lahko prispeva k zmanjšanju tveganja za srčne bolezni.

3. Urejen krvni sladkor: Po jedi se pogosto pojavijo nenadni skoki krvnega sladkorja. Takšni skoki lahko negativno vplivajo na jetra in mišice, ki običajno uravnavajo nivo sladkorja v krvi, in lahko privedejo do odpornosti na inzulin ter s tem do razvoja sladkorne bolezni tipa 2.

4. Podpora zdravemu hujšanju: Redna vadba je ključna za vzdrževanje zdrave telesne teže. Čeprav je hoja po jedi preprosta oblika vadbe, lahko pomaga pri izgubi telesne teže ali ohranjanju le-te. Viola trdi, da je za hujšanje potrebno porabiti več kalorij, kot jih zaužijemo.

5. Kvaliteten spanec: Še posebej po večerji lahko sprehod pomaga uravnavati naravni cikel spanja in budnosti ter izboljšati kakovost spanca. Poleg tega lahko redni sprehodi po obroku pomagajo pri zmanjšanju nelagodja v želodcu in prispevajo k boljšemu nočnemu počitku.

Doktorica Viola priporoča hojo po obroku, vendar opozarja, da se izogibajte preintenzivni vadbi, kot je tek, saj lahko to povzroči prebavne težave. Sprehod je preprost način za izboljšanje zdravja, ki ga lahko vsakdo vključi v svojo rutino.

vir; Foto: Freepik; Portal24