Sočna torta tenerina ali vlažna čokoladna torta

ByAna Koren

15. januarja, 2023

Nadvse sočna torta tenerina ali vlažna čokoladna torta

Torta tenerina  je tradicionalna sladica iz mesta Ferrara. Vlažna čokoladna torta vsebuje malo sestavin in je brez kvasa, zaradi česar ostane nizka in vlažna. V ferrarskem narečju so jo imenovali tudi “Torta Taclenta” , kar pomeni “lepljiva torta”. Je preprosta za pripravo z zagotovljenim uspehom. Če želite torto malce dvigniti jo postrezite ob nežni maskarpone kremi.

Kaj potrebujete:

Sestavine za tortni pekač s premerom 23cm

  • 200 gramov temne čokolade
  • 100 gramov masla
  • 4 srednje velika jajca
  • 150 gramov sladkorja
  • 5o g moke

Postopek:

Čokolado drobno sesekljajte in jo dajte v skodelico, med stalnim mešanjem čokolado stopite nad paro. Ko se čokolada stopi, a ni prevroča, dodajte na koščke narezano maslo in pustite, da se med mešanjem stopi. Pustite, da se mešanica čokolade in masla ohladi, občasno premešajte.

Medtem ločite rumenjake od beljakov v dve ločeni veliki skledi. Beljakom dodajte sladkor in jih stepajte dokler ne dobite čvrste penaste zmesi.

Torta tenerina  je tradicionalna sladica iz mesta Ferrara. Vlažna čokoladna torta vsebuje malo sestavin in je brez kvasa, zaradi česar ostane nizka in vlažna

Preostali sladkor dodajte k rumenjakom, stepajte pri zmerni hitrosti, dokler ne dobite penaste zmesi. Med mešanjem postopoma dodajajte mlačno mešanico čokolade in masla. Mešajte, dokler ne dobite enotne teksture. Stepene beljake dodajajte postopoma, mešajte z lopatko ali metlico. Na koncu zmes potresite z moko in jo vmešajte z nežnimi gibi od spodaj navzgor.

Pekač namastite z maslom in potresite z nekaj moke (tako boste lažje odstranili mehko torto) in vanj vlijte pripravljeno testo. Pecite v statični pečici, predhodno ogreti na 180° C, 30-35 minut (ne priporočamo uporabe pečice z ventilacijo, saj bi se torta lahko pekla neenakomerno).

Ko vzamete torto iz pečice jo pustite, da se ohladi, preden jo vzamete iz pekača.

Postrezite z maskarpone kremo ali le preprosto posujte s sladkorjem v prahu.

Dober tek!

Foto: zajem zaslona

Ne spreglejte…

Torta Viktorija, klasika britanske kuhinje

Torta Viktorija, znana tudi kot Viktorijina sendvič torta, je klasična torta britanske kuhinje. Torta je poimenovana po kraljici Viktoriji, ki je bila znana po uživanju tort ob popoldanskem čaju. Recept se je razvil z izumom pecilnega praška in kmalu postal kraljičina najljubša sladica… več tukaj.