Tour de France: Romain Bardet zmagovalec prve etape

Tour de France: Romain Bardet zmagovalec prve etape [Foto: Zajem zaslona]

Tour de France: Romain Bardet zmagovalec prve etape

Tour de France 2024 se je začel, ko je Francoz Romain Bardet v prvi etapi kot prvi prečkal ciljno črto. Bardet je 206 kilometrov dolgo pot od Firenc do Riminija prekolesaril v 5 urah, 22 minutah in 7 sekundah. Drugi je bil Nizozemec Frank Van Den Broek z enakim časom, tretji pa Belgijec Wout Van Aert, ki je zaostal 5 sekund. Kljub zmagi v prvi etapi je manj verjetno, da bo Bardet zmagal v skupnem seštevku dirke, saj jih čaka še dolgih 3.292 kilometrov. Na koncu je glavnina zaostala za pet sekund. Tadej Pogačar (UAE) je bil četrti. Primož Roglič (Red Bull) ni sprintal na uvrstitev in je osvojil 34. mesto. Matej Mohorič (Bahrain) je zaostal 18 minut.

Osrednja pozornost letošnje dirke je dvoboj med Vingegaardom in Pogačarjem. Pogačar, ki je slavil na Touru v letih 2020 in 2021, se letos sooča z Vingegaardom, ki je lani premagal vse konkurente. Letos sta oba pripravljena na novo poglavje v svojem rivalstvu, ki se bo verjetno zapisalo v zgodovino kolesarstva.

Pogačar, dvakratni slovenski prvak, je pred začetkom dirke v odlični formi. V nasprotju z njim pa Vingegaardova forma skrbi njegovo ekipo zaradi nesreče, ki je zaznamovala njegovo sezono. Aprila je bil Vingegaard skoraj dva tedna hospitaliziran v Španiji po nesreči na Dirki po Baskiji, kjer je utrpel zlom ključnice, reber in kolaps pljuč. Od nesreče ni več tekmoval, kar pomeni, da bo uvodna etapa Toura zanj velik izziv.

‘Previdni smo’

“Seveda še ne vemo, kako daleč lahko gre,” je dejal Merijn Zeeman, športni direktor Vingegaardove ekipe. “Previdni smo, ker ni mogel dirkati in njegova pripravljenost ni bila idealna, reči najmanj.” Vingegaard pa kljub temu ostaja optimističen: “Skupaj smo delali, da smo prišli do tega trenutka, in seveda sem zelo navdušen, da vidim, kje sem. Počutim se dobro in zelo motivirano.”

Pogačar, ki je v letošnji sezoni že zmagal na Giru d’Italia, pa ne skriva svojih visokih ambicij. “Že petič prihajam na Tour in zelo sem navdušen nad tem,” je dejal. Lanske priprave na Tour je ovirala nesreča, zaradi katere je imel zlomljeno zapestje, a letos je pripravljen pokazati svojo najboljšo formo. “Celo leto smo res trdo delali kot ekipa, da se pripravimo na to in upamo, da bomo lahko vsem, ki gledajo, omogočili tri tedne razburljivega dirkanja.”

Pogačar je nedvomno najbolj vznemirljiv kolesar svoje generacije, sposoben zmagovati na vseh terenih. Njegov apetit po zmagi ga primerjajo z legendarnim Eddyjem Merckxom. Letos se obeta eden najbolj napetih Tour de France, kjer bosta Vingegaard in Pogačar ponovno poskrbela za spektakel.

[Vir:Euronews/MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona