Toyotini inženirji o Tesla Model Y: “umetniško delo”

ByA.K.

4. marca, 2023 ,
Foto: Pexels

Toyotini inženirji razstavili Tesla Model Y: “To je umetniško delo”

Po odzivih sodeč se zdi, da je Tesla drastično izboljšala kakovost svojih izdelkov. Tesla je še vedno precej pred konkurenco in zdi se, da se imajo od ameriškega podjetja veliko naučiti tudi pri Toyoti. 

Toyota je podjetje z dolgoletno tradicijo, njihovi avtomobili so že desetletja v samem vrhu po kakovosti in zanesljivosti. A Toyota na enem področju zaostaja za tekmeci. Okoli 10 milijonov avtomobilov, kolikor jih je Toyota lani prodala, jih je le približno 25.000 popolnoma električnih. Toyota se lahko ob tem pohvali kot hibridni pionir s kar 2,6 milijona prodanimi hibridnimi avtomobili. 

Tesla se na drugi strani spozna le na elektriko, zadnji podatki pa kažejo, da se je Toyota pripravljena učiti in pogumno vstopiti v segment električnih avtomobilov. Sprememba na čelu, kjer bo 1. aprila Toyodo zamenjal Sato, jasno nakazuje smer električne mobilnosti. 

Toyota želi do takrat videti, čemu se ima Tesla zahvaliti za svoj uspeh. Automotive News navaja, da so Toyotini inženirji pred kratkim izdelali študijo Tesle Model Y in jo razstavili do najmanjše podrobnosti. 

Bili so prijetno presenečeni. Najbolj prodajani električni avtomobil jih je očaral s svojo preprostostjo: “Ko smo z modela Y vzeli masko, je bil prava umetnina. To je neverjetno,” je povedal eden od neimenovanih Toyotinih inženirjev. 

Najbolj naj bi jih navdušila poenostavitev forme in uvedba tehnike ulivanja namesto uporabe številnih delov. Poleg tega je baterija dobesedno strukturni del avtomobila. Inženirji so ugotovili, da bodo morali narediti drastičen zasuk v segmentu elektromobilnosti, da bodo dosegli Teslino proizvodno tehnologijo. 

Identificirali so štiri področja, kjer ima Tesla prednost pred Toyoto: namenska platforma, napredna baterija, specializirano mesto za proizvodnjo električnih vozil in programsko definirana arhitektura. Na vseh štirih področjih naj bi bila Toyota šele na začetku.