Tožilci in sodniki bodo jutri za eno uro prekinili delo

ByA.K.

3. januarja, 2024 ,
Sodišče v Ljubljani [Foto: Portal24/Edvard Kadič]Sodišče v Ljubljani [Foto: Portal24/Edvard Kadič]

Tožilci in sodniki bodo jutri za eno uro prekinili delo

Slovenski tožilci in sodniki so se odločili, da bodo jutri, v četrtek, za eno uro prekinili svoje delo. S tem bodo izrazili svoje nestrinjanje z nespoštovanjem ustavne odločbe, ki zadeva sodniške plače. Tožilci se bodo pridružili svojim kolegom sodnikom v izrazu nezadovoljstva. Prav tako bodo opozorili na pomanjkanje spoštovanja načel vladavine prava.

Mirjam Kline, ki trenutno vodi generalno državno tožilstvo in je napovedala stavko je obenem poudarila, da bodo nadaljnje protestne aktivnosti sledile, če vlada in Državni zbor ne bosta upoštevala odločbe ustavnega sodišča. Poleg tega bodo tožilci evropsko komisijo, evropski parlament, organizacije OECD in GRECO ter Posvetovalni svet evropskih tožilcev obvestili o nespoštovanju ustavne odločbe. Pripravljajo tudi protestno izjavo za medije.

Društvo državnih tožilcev Slovenije načrtuje tudi vložitev tožbenih zahtevkov zoper državo zaradi neuresničitve ustavne odločbe. Morda bodo zahtevali tudi poravnavo nesorazmerij pri plačah za pet let nazaj.

Mirjam Kline je izrazila razočaranje v tožilskih vrstah. Pričakovali so namreč, da bosta vlada in državni zbor spoštovala odločitev ustavnega sodišča ter načela vladavine prava.

Tudi sodniki tudi načrtujejo enourno prekinitev sodnih obravnav 4. januarja. Izrazili bodo nesoglasje glede nespoštovanja ustavne odločbe v zvezi s sodniškimi plačami. Protesti sodnikov bodo potekali predvsem na sedežih okrožnih in višjih sodišč po vsej državi. Prav tako pozivajo k spoštovanju pravne države in vladavine prava, obenem pa izpostavljajo, da so plače sodnikov prenizke v primerjavi s predstavniki drugih vej oblasti.

Nespoštovanje odločbe ustavnega sodišča bo obravnavano tudi na seji Sodnega sveta 11. januarja, kjer bodo člani sveta razpravljali o načinu izvršitve ustavne odločbe. To dejanje štejejo za hudo kršitev načela pravne države in vladavine prava ter ustavne ureditve, o čemer so obvestili tudi visoke predstavnike Evropske unije.

vir; Foto: Portal24/Edvard Kadič